brand

Nieuws

05 november 2019 door Patrick Simons

Heftige beelden: kerk in Hoogmade volledig verwoest door brand

Door een hevige band is de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerkin Hoogmade maandag volledig verwoest. De toren van de kerk stortte onder druk van het vuur in en het hele dak werd verwoest. Toen het vuur maandagavond onder controle was, bleek de schade enorm.

Rond het middaguur begon de brand in de neogotische kerk. Pastoor Jack Glas hoorde het een klein uurtje later, zo vertelt hij tegen RTL Nieuws: "Dit is pijn, verdriet. De kerk is het aangezicht van het dorp en dat is nu weg. Deze kerk betekent veel voor de dorpsgemeenschap. Je ergste nachtmerrie komt eigenlijk uit. Het is pijn die je niet mee wil maken. Pijn voor mensen uit de gemeenschap hier. En niet alleen voor mensen uit de geloofsgemeenschap, maar ook voor mensen uit het dorp. De kerk, die toren, dat is wel gewoon de aanblik van het dorp. Als dat wegvalt, gaat dat verder dan alleen de geloofsgemeenschap."

Even voor vieren stortte de toren van de kerk in. De brandweer sloot alles binnen een straal van 150 meter rondom de kerk af en wist succesvol te voorkomen dat andere gebouwen ook vlam vatten. Daarvoor werden verschillende huizen én een school ontruimd. De brand is overigens ontstaan tidens het afbranden van verf gedurende werkzaamheden.

In de kerk, die in 1877 werd gebouwd, vonden iedere zondag nog erediensten plaats. Ook afgelopen zondag bezochten zo'n 70 parochianen nog de dienst.

Reacties

Buitengewoon triest dat deze beeldbepalende kerk is afgebrand. Maar ook heel kwalijk dat het weer voor de zoveelste keer gebeurt bij werkzaamheden waarbij vuur of laswerk wordt gebruikt. Heeft men dan, uit voorzorg, geen water bij de hand?
J
Het is natuurlijk triest, maar het is of was in dit geval maar een gebouw. De enige echte kerk kan gekukkig niet afbranden.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?