Jan Willem van der Straten

God

06 november 2019 door Hour of Power

Dominee Baardmans: "Als we thuis naar de EO-jongerendag keken moesten we altijd een beetje grinniken"

Jan-Willem van der Straten wordt in zijn gemeente ook wel dominee Baardmans genoemd. Hij accepteerde de naam als een soort Geuzennaam nadat een vrouw uit zijn kerk een opmerking over zijn baard had gemaakt. Het mag soms wel iets minder serieus van Jan-Willem maar op de bank bij Jan heeft hij ook genoeg belangrijke zaken te bespreken.

Stichting Hour of Power heeft als missie om door middel van de moderne massamedia de liefde van Christus door te geven. Iedere zondag te zien op RTL5 om 8:00 en 9:00!
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Hour of Power

Schietspelletje
Toen Jan-Willem een onzeker jongetje van tien was hoorde hij tijdens het spelen van een bloederig schietspelletje een preek van Joël Osteen op de achtergrond. Het zette zijn leven compleet op z’n kop. In zijn familie werd namelijk altijd een beetje lacherig gedaan over het christendom. "Dan keken we bijvoorbeeld naar de EO-jongerendag en dan moesten we een beetje grinniken als we al die handen de lucht in zagen gaan", zegt Jan-Willem tegen de voormalig presentator van die jongerendagen, Jan van den Bosch.

"Ik wist niet dat de preek die ik toen op mijn computer luisterde van een dominee was, anders had ik hem wel afgezet. Maar ik bleef luisteren en wilde meer horen over de verhalen uit de Bijbel en hoe relevant die zijn voor mijn eigen leven. Als moeilijke dingen jou overkomen heb je daar niet altijd de controle over maar je kunt wel de manier waarop je ernaar kijkt veranderen", zegt de bebaarde dominee.

Rafelrandjes
Ook staat Van der Straten stil bij het leven van Mozes: "We zijn allemaal in staat om dingen te zeggen waar we later spijt van hebben. Of mensen te gebruiken voor ons eigen gewin. Juist de rafelrandjes bij Mozes maken hem menselijk. Iedereen heeft zijn schaduwkanten."

"Mozes was geen groot spreker en moest plotseling tegen de Farao zeggen dat wat hij deed niet goed was. Hij moest Farao vertellen dat hij en het volk van Israël er vandoor gingen. Daar is heel veel moed voor nodig, zeker als je niet zo goed kunt praten. De Bijbel zegt: 'Kijk omhoog en kijk naar God'. Oriënteer je op Hem, zo kun je ontstijgen aan de rafelrandjes die je hebt als mens."

Allergie
"Mijn generatie staat meer open voor God en het geloof. Die hele allergie richting de kerk en het geloof is er niet zo. Het is niet dat hun haren overeind gaan staan. Misschien omdat ze het verhaal ook niet kennen. Er is geen negatieve houding maar eerder een neutrale houding. Daarom kijken jonge mensen denk ik ook naar een programma als Hour of Power", zegt Jan-Willem tot besluit.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.