Nieuws

04 november 2019 door Jeffrey Schipper

Bewaar het Pand komt week voor CGK-synode met waarschuwing over vrouwelijke ambtsdragers

"We hopen en verwachten dat de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) openlijk zal uitspreken dat kerken die de vrouw in het ambt aanvaarden, zich de facto buiten het kerkverband stellen", laat Bewaar het Pand in een verklaring weten. Bewaar het Pand vertegenwoordigt aanhangers van de behoudende vleugel binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK).

Twee gemeenten binnen de CGK hebben eerder dit jaar vrouwelijke ambtsdragers bevestigd. Het gaat om gemeenten die samenwerken met kerkverbanden (NGK en GKv, red.) waar vrouwen in het ambt wél zijn toegestaan. Maar van de samenwerkingsgemeenten wordt sinds de synode van 1998 echter verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde, benadrukte voormalig CGK-synodepreses P. D. J. Buijs eerder. Dat is in deze kwestie die van de CGK. Volgens Bewaar het Pand hebben de gemeenten die vrouwelijke ambtsdragers hebben toegelaten "een nieuwe stand van zaken geforceerd".

"Men heeft daarbij de duidelijke uitspraken die de generale synode in 1998 deed, terzijde geschoven", maakt Bewaar het Pand duidelijk. "Grondig is destijds gestudeerd op de vraagstukken rond de vrouw in het ambt. Nadrukkelijk is daarbij betrokken dat het tot het bijzondere ambt behoort om ambtelijk leiding te geven aan de gemeente. En volgens de huidige synodepreses heeft de GS toen na een intensieve studie uitgesproken dat het dragen van een ambt uitsluitend voorbehouden is aan mannenbroeders. Verschillende deskundigen hebben uitgesproken, dat als een plaatselijke kerk deze besluiten welbewust terzijde schuift, en dat ook nog op een moment dat men weet dat de GS zich op deze kwestie zal beraden, men zich feitelijk buiten het kerkverband plaatst. We hopen en verwachten dat de GS openlijk zal uitspreken dat kerken die de vrouw in het ambt aanvaarden, zich de facto buiten het kerkverband stellen.

Met nadruk willen we als bestuur van Bewaar het Pand uitspreken dat het gedogen van gemeenten die welbewust tegen deze kerkelijke besluiten ingaan, en een onschriftuurlijke praktijk hebben ingevoerd, op geen enkele wijze een mogelijkheid kan zijn. Feitelijk hebben ze de gemeenschap met het kerkverband verbroken. Van harte hopen we dat ze zich van de onschriftuurlijke praktijk van het instellen van vrouwelijke ambtsdragers zullen afwenden en zullen terugkeren tot de gemeenschap van onze kerken."

CIP.nl sprak onlangs met ds. J. G. Schenau, de huidige synodepreses binnen de CGK. “Waar ik voor pleit is dat we wachten op God en het niet van tevoren invullen. En ook dat we wachten op elkaar door te luisteren. Waarom willen sommige kerkenraden vrouwelijke ambtsdragers? Hebben we ze kerkelijk te lang met een kluitje in het riet gestuurd? Dat gesprek zou gevoerd moeten worden, vanuit het vertrouwen dat God helder maakt welke weg hij ons wijst. Met betrekking tot ‘wanten’ en ‘wenden’ is wachten geen tegenstelling. Wachten stijgt daarboven uit.” Lees ook: "Kerken die eigen opvattingen volgen, zorgen voor spanningen".

Eerder sprak de christelijke gereformeerde predikant A. A. Egas uit dat hij vreest voor het gedogen van vrouwelijke ambtsdragers binnen de CGK. "Ik denk dat de synode uit zal spreken dat vrouwelijke ambtsdragers tegen Gods Woord ingaan, maar dat het gedoogd zal worden ter wille van de eenheid. De volgende stap is dat het toegestaan wordt in gewone CGK-gemeenten, omdat je geen argument meer hebt om het niet te doen." De dominee uit Damwoude vindt dat gemeenten die vrouwelijke ambtsdragers willen instellen zich kunnen aansluiten bij de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv).

Lees de volledige verklaring op de website van Bewaar het Pand.


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Reacties

Uit diverse studies (Ally Kateusz, Mary and Early Christian Women en Ute E. Eisen, Women Officeholders in Early Christianity) is gebleken dat de kerk van de eerste eeuwen vrouwelijke ambtsdragers heeft gekend die in nagenoeg alle kerkelijke ambten hebben gediend. Dus waarom dan nu zo’n moeite met vrouwelijke ambtsdragers?
J
Sorry, maar 'het ambt' kan ik in de Schrift niet terugvinden. Om nog masr te zwijgen van een gecertificeerde opleiding daartoe. Er zijn wel bedieningen. Maar dat zijn daar geen betaalde banen met pensioenregeling.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?