Medair Amy van Drunen Irak

Nieuws

05 november 2019 door Geerten van Breugel

Medair start mobiele kliniek in Irak na invasie Erdogan: "Compassie van dokters is inspirerend"

Ryan, een baby van zes maanden, werd afgelopen week door zijn moeder bij de mobiele kliniek van Medair in Irak gebracht. De baby had koorts, omdat hij samen met zijn moeder de nacht buiten had doorgebracht. Gelukkig kon het team van Medair wat doen aan de ziekte van Ryan: hij werd in de kliniek verzorgd en maakt het beter. De situatie in Noordoost-Syrië zorgt voor een vluchtelingenstroom naar omliggende landen. Zo ook in Irak, waar Medair noodzakelijke hulp verleent. 

Medair is een internationale humanitaire hulporganisatie die levensreddende noodhulp en blijvend herstel biedt aan afgelegen en beschadigde gemeenschappen over de hele wereld. Sinds 1989 hebben we miljoenen mensen geholpen die zijn getroffen door een ramp, conflict of crisis.

Kimberly Adams is het hoofd van het Medair-programma in Irak. Afgelopen weken heeft de organisatie, die zich richt op noodhulp, in het land een mobiele kliniek geïnstalleerd om de vele vragen het hoofd te bieden. Adams schetst de situatie van de vele Syriërs die hun woning hebben opgegeven en met enkel een backpack de vlucht zijn aangevangen.

"Alleen hun belangrijkste bezittingen hebben ze bij zich"

Inmiddels zijn al 12,000 mensen uit Syrië naar Irak gevlucht. Wat is hun situatie?
“Vluchtelingen moeten vaak lange afstanden afleggen om bij de grens te komen. Een familie liep tien dagen lang van hun huis naar de grens, terwijl ze langs dorpjes kwamen die uitgestorven waren. Iedereen was gevlucht. Ze lieten alles achter in de haast om te vluchten. Alleen hun belangrijkste bezittingen hebben ze bij zich. Ali, een gevluchte vader zei: “Het was ontzettend koud buiten, maar we voelden het niet omdat we snel liepen.””  

Waarvoor vluchtten de Syriërs precies?
“Elke vluchteling heeft zijn eigen verhaal en heeft zijn redenen. Sinu en zijn vrouw Nijot arriveerden op 24 oktober na een lange reis. “Toen we thuis waren, werd ons dorp gebombardeerd”, vertelt Sinu. “We wachtten even, maar toen het doorging, vluchtten wij. We zijn dankbaar dat we nu veilig zijn, maar we weten niet waar onze kinderen zijn. Misschien leven ze nog, misschien niet.”

Medair richtte een mobiele kliniek in. Waar moet ik dan aan denken?
“Het belangrijkste wat we als organisatie willen bieden is essentiële gezondheidszorg op de plek waar mensen naar vluchtelingenkamp gebracht worden. We hebben een speciaal busje dat volgeladen is met medische uitrusting, zetten die aan het begin van de dag op en breken ‘m aan het einde weer af. Met tenten maken we een afscheiding tussen een wachtgedeelte, een stuk waar patiënten gediagnosticeerd worden en een gedeelte waar de dokter naar ze kijkt. Daarna verwijzen we ze door naar de apotheek om voorgeschreven medicatie op te halen.”

Aan wat voor medische hulp hebben mensen behoefte?
“De winter komt dichterbij. Dat zorgt ervoor dat seizoensziektes als griep en verkoudheid veel voorkomen. Patiënten met virussen en luchtweginfecties zien we vaak langskomen. Omdat veel van hen lange afstanden hebben gelopen, hebben ze vaak spier- en gewrichtspijnen. Ook zijn er mensen met chronische ziektes die hun huis zo snel hebben verlaten dat ze essentiële medicijnen thuis hebben gelaten. Daar voorzien we ook in.

"Een zwangere vrouw had de energie niet om te staan, en was niet in staat om naar de kliniek te komen"

Op 27 oktober zijn medewerkers van de kliniek bij een zwangere vrouw langs geweest. De baby trapte nog wel, maar de moeder was erg zwak. Ze had de energie niet om te staan, en was niet in staat om naar de kliniek te komen. Dokter Shammo consulteerde haar, zag dat ze leed aan uitdroging en diende de nodige vloeistoffen toe om haar te helpen.”

Zijn mensen dankbaar voor hulp? Of zijn ze afgestompt door de oorlog?
“Mensen zijn ontvankelijk en dankbaar voor de hulp die Medair verleent. Maar de beslissing om naar Irak te vluchten was niemands eerste keus. Op dit moment van hun vlucht zijn ze vaak moe en bezorgd en landt hun onzekere toekomst een beetje. Maar elke vluchteling heeft zijn eigen verhaal en weegt het leed van de afgelopen weken op een andere manier.”

"Voor sommige Irakese dokters is dit extra moeilijk: zij moesten zelf in 2014 ook vluchten"

De organisatie werkt samen met Artsen zonder Grenzen en andere organisaties. Hoe ziet dat eruit?
“We delen informatie, en verdelen onze inzet zoveel mogelijk. Op die manier leveren we de beste kwaliteit en bieden we de meest effectieve zorg aan vluchtelingen. Medair werd bijvoorbeeld gevraagd om de vluchtelingen bij een specifieke grensovergang op te vangen, daar was tot dan toe geen hulp. Nu zijn er meer mensen geholpen dan wanneer we niet hadden samengewerkt."

Het moet moeilijk zijn in deze omstandigheden je werk te doen. Hoe houd je dat vol?
“Het is altijd moeilijk om de verhalen van mensen te horen die gedwongen zijn te vluchten. Voor sommige Irakese dokters is dit extra moeilijk: zij moesten zelf in 2014 ook vluchten. Ze weten maar al te goed wat het is om te vluchten en de onzekerheid die het met zich meebrengt. Maar dat motiveert onze staf ook om anderen zoveel mogelijk te dienen, nu ze in de situatie zitten die zijzelf eens meemaakten. De compassie en bewogenheid van de dokters is inspirerend en bemoedigend.”

Hoe kunnen Nederlanders bijdragen aan deze nood, zo ver weg?
“Omdat mensen verre reizen hebben gemaakt met heel weinig bezittingen, en de winter eraan komt, zal de behoefte de komende maanden groot zijn. Ga naar de website van Medair om te zien hoe we er willen zijn voor onze medemens, of geef een donatie om ons belangrijke werk te kunnen voortzetten.”

Beeld: Amy van Drunen, Medair

Draag ook bij aan de noodhulp die Medair biedt!

Reacties

H
Alle lof voor de hulpverleners!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.