kerk

Nieuws

04 november 2019 door Patrick Simons

'Vrouwen zijn in Nederland religieuzer dan mannen'

De secularisatie heeft behoorlijke sporen achtergelaten in Nederland de afgelopen vijftig jaar. Dat blijkt uit het proefschrift dat promovendus Joris Kregting schreef. En wat misschien nog wel het meest opvallendste is: de secularisatie sloeg harder toe bij vrouwen dan bij mannen. Het Reformatorisch Dagblad sprak met hem.

In het proefschrift 'The Persistent Religious Gender Gap in the Netherlands in Times of Secularization, 1966-2015', valt te lezen dat vrouwen ook nu nog geloviger zijn dan mannen. In 2015 geloofde 50% van de vrouwen in een hogere macht of God tegenover 37% van de mannen. Hoewel ook vrouwen minder bidden en minder een kerk bezoeken heeft de secularisatie toch minder hard toegeslagen dan bij mannen.

Kregting zoekt de verklaring hiervoor vooral in de psychologie. "Nederlandse vrouwen leggen meer de nadruk om orde en controle en minder op onafhankelijkheid en leiderschap dan mannen. Hierdoor houden vrouwen langer vast aan wat voorheen gebruikelijk was, waaronder het insitutionele christendom. Daarbij komt dat Nederlandse vrouwen sterker zijn gericht op zorg, compassie en affectie, thema's die ook centraal staan in de christelijke boodschap."

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?