misbruik

Dagelijks leven

04 november 2019 door Patrick Simons

Seksueel misbruik en de doofpot: "De Bijbel is openhartig over de zonden van mensen"

Afgelopen zaterdag sprak ds. J. Sytsma op een toerustingsdag voor vertrouwenspersonen. Deze bijeenkomst werd door het Meldpunt seksueel misbruik in kerken georganiseerd. Daarbij zijn Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, Nederlands Gereformeerde Kerken, Christelijk Gereformeerde Kerken, de Hersteld Hervormde Kerk en de voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland aangesloten. Het Reformatorisch Dagblad was erbij en deed verslag.

Sytsma sprak over seksueel misbruik en hoe daar in de kerk mee omgegaan wordt. Hij gebruikte daarbij de geschiedenis van Thamar uit 2 Samuel 13. "God heeft het verhaal van de verkrachting van Thamar niet in de doofpot gestopt. De Bijbel is openhartig over de zonden van mensen", stelde de predikant. "Het verhaal is beschamend eerlijk over het verlangen van mannen naar seks. Amnon was niete verliefd, hij was een roofdier op zoek naar een prooi." Vervolgens stelde Sytsma dat iedere meisje en iedere vrouw de zin "Raak me niet aan", altijd paraat moet hebben. "Niemand mag je tegen je zin aanraken, ook niet eventjes, ook niet voor de grap."

Er ontstaat volgens de predikant veel schade doro te zwijgen over seksueel misbruik. Daarom benadrukte hij dat slachtoffers niet moeten zwijgen maar erover moeten spreken. "Doorbreek de stilte. Klop aan bij de kerkenraad en de jeugdleiding. Spreek mensen erop aan als ze over je grenzen zijn gegaan."

Lees het hele verslag in het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?