sgp

Dagelijks leven

04 november 2019 door Patrick Simons

SGP is oudste partij ooit in Nederland: "Niet meer de getuigenispartij van vroeger"

Sinds afgelopen vrijdag is SGP officieel de oudste politieke partij ooit in Nederland. Het Reformatorisch Dagblad sprak speciaal voor die gelegenheid met prof. dr. Gerrit Voerman, die de SGP al jaren volgt.

Hoe de staatkundig gereformeerden het zo lang vol hebben gehouden? "De katholieken, protestanten en sinds enkele jaren ook veel vrijgemaakten zijn grotendeels met de moderniteit meegegaan", stelt Voerman. "De reformatorische gezindte heeft de ontzuiling grotendeels kunnen trotseren. Maar er zijn wel enige aanpassingen geweest door druk van binnenuit en buitenaf. Ik denk onder meer aan het mediagebruik en het vrouwenstandpunt. Nieuw voor de partij is ook dat bestuurders onder vuur liggen."

Voerman vertelt desgevraagd dat hij niet denkt dat de partij nog eens 101 jaar zal bestaan. Dat heeft volgens hem te maken met het proces van individualisering. Wat de grootste bedreiging is voor het voorbestaan van de SGP? "De SGP zit duidelijk in een overgangsfase. De laatste twintig jaar veranderde de partij meer dan de tachtig jaar ervoor. De partij is niet meer de getuigenispartij van vroeger. De partij draait nu voop mee in het politieke proces."

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?