Hans Borghuis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

14 november 2019 door Hans Borghuis

Sommige vrouwen zijn als christen actief binnen de prostitutie

Regelmatig krijg ik verbaasde blikken wanneer ik ergens vertel dat er vrouwen zijn die én overtuigd christen zijn, én in de prostitutie werken. In de hoofden van veel mensen past dit niet. Onmogelijk, een contradictio in terminis… En toch is het waar.

Feit is dat we - zowel in de straten als in de clubs en privéhuizen - echt christelijke vrouwen tegenkomen. Zo hebben we bijvoorbeeld contacten met Latijns-Amerikaanse vrouwen die hele psalmen uit hun hoofd kunnen opzeggen (onberijmd). Vrouwen voor wie het geloof echt leeft, vrouwen die zich enorm schamen en zich onvoorstelbaar schuldig voelen dat ze in de prostitutie werken, simpelweg omdat ze soms helemaal niets te kiezen hebben.

Ook vrouwen uit Roemenië zijn vaak diep gelovig. Regelmatig gebeurt het dat we een bijbel kunnen weggeven. Collega Mariska kwam tijdens een straatactie eens een vrouw tegen die helemaal in elkaar gedoken met een zak chips op een stoel zat. “Haar bedoeling was om dit werk maar even te doen. Niemand van haar familie wist dan ook dat ze dit deed. Haar ogen stonden op dat moment zo onvoorstelbaar dof. Maar toen ik haar vroeg of ze in God geloofde, begonnen haar ogen te glimmen. Later kon ik haar een Roemeens bijbeltje brengen. Ze straalde! Op dat moment voelde ik me die hand en die voet. Ik mocht een schakeltje zijn in Gods plan met haar leven”.

Maar ook zijn er de Nederlandse vrouwen. Regelmatig gebeurt het dat we vrouwen spreken die gedoopt zijn en die gewend waren elke zondag naar de kerk te gaan maar nu achter het raam staan.

Collega’s bezochten eens een privéhuis in Den Haag en kwamen daar twee Nederlandse meiden tegen, beiden heel gelovig opgevoed en - ook in deze omstandigheden - nog steeds bezig met hun geloof. Voor deze vrouwen werd regelmatig gebeden door de gebedsgroep en door het team. Af en toe kwamen ze met acties weer even in beeld. Een van deze vrouwen kwam onlangs bij De Haven voor hulp. Ze was gestopt, maar wist echt niet hoe ze verder moest nu. Gelukkig kon ze een eind op weg worden geholpen, ze gaat weer naar een kerk en getuigt hoe God in haar leven werkt, ondanks - of misschien juist dankzij - alles wat ze heeft meegemaakt. De andere jonge vrouw werkt nog steeds in de prostitutie. Via via geven we haar soms een cadeautje en natuurlijk blijven we voor haar bidden!

Er zijn mensen die stellen dat het onmogelijk is om én christen te zijn én in de prostitutie te werken. Vergis je niet, er is altijd een verhaal, er is altijd een reden, er is altijd een hoe en een waarom. Schuld en schaamte zijn vaak al zó aanwezig. Laten wij - als broers en zussen, hun medechristenen - juist met liefde om hen heen staan en hen een helpende hand reiken! Zonder ons persoonlijke oordeel.

Jezus was toch degene die zich onder ‘hoeren en tollenaars’ begaf. Wie zonder zonde is gooit dan die eerste steen maar. Kunnen we alsjeblieft, net als Hem, uit liefde reageren? Met deze vrouwen meeleven? Als één lid lijdt... En ja - al kun je dit misschien niet volledig begrijpen - ook deze vrouwen zijn leden, onderdeel van dit lichaam. Sterker nog: ‘juist die delen van het lichaam die het zwakst lijken zijn het meest noodzakelijk’ (1 Kor. 12).

Meer weten? Over prostitutie, over onrecht? De Haven biedt - gedreven door het voorbeeld van Jezus - hulp aan vrouwen die in de prostitutie werken. We komen graag langs om meer te vertellen, over ons werk en de thema’s die hieraan raken.

Klik hier voor meer informatie

Reacties

B
“Regelmatig krijg ik verbaasde blikken wanneer ik ergens vertel dat er vrouwen zijn die én overtuigd christen zijn, én in de prostitutie werken.”

Die verbaasde blikken verdwijnen wel als je erbij aangeeft dat die vrouwen in hun beleving erin gevangen zitten. Door dat erbij te zeggen doe je ze ook meer recht.
Versie 2: Regelmatig krijg ik verbaasde blikken wanneer ik ergens vertel dat er mannen zijn die én overtuigd christen zijn, én prostituees bezoeken. In de hoofden van veel mensen past dit niet. Onmogelijk, een contradictio in terminis… En toch is het waar.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events