Taaldocent: “Dood en leven liggen op onze tong”

Dagelijks leven11 november 2019
taalgebruik

“Onlangs vertelde een meisje in tranen dat haar moeder kanker heeft en dat tot haar verdriet vaak met deze ziekte wordt gescholden.” Sjors van der Kraan is gastdocent VO/MBO namens KlasseTaal. Voor de klas maakt hij zijn leerlingen ervan bewust hoe mooi en lelijk taal kan zijn. Waarom wijst hij hierop en wat wil hij hiermee bereiken? CIP.nl stelt de docent een aantal vragen.

Wat houdt KlasseTaal in en wat is jullie doel?
“We zijn een onderwijsondersteunende organisatie. Iedere dag trekken we op met leerlingen en studenten en denken we met hen na over het mysterie en de kracht van taal. Leerlingen vertellen vanuit hun eigen ervaringen hoe het is om gekwetst te worden. Zo hoorde ik onlangs over een autistische jongen die regelmatig als autist wordt uitgescholden. Een jongen gaf aan het woord ‘val dood’, heftig te vinden. Zijn vader overleefde een val niet tijdens zijn werkzaamheden in de bouw.” Sjors benadrukt dat KlasseTaal niet alleen de negatieve kant van taal wil laten zien, maar vooral wil benadrukken hoe mooi taal kan zijn. Taal is de belangrijkste interactie tussen mensen. Daarom is het goed en relevant hierover expliciet in de les na te denken.

Je staat fulltime voor de klas om die mooie kant van taal te laten zien. Wat valt je op?
“Tijdens mijn werk kom ik twee soorten klassen tegen,” maakt Sjors duidelijk. “In veel klassen zitten leerlingen die lijken voortdurend met elkaar in gevecht te zijn. Men valt elkaar aan op allerlei gevoelige zaken als: afkomst, huidskleur, handicaps, ziektes, uiterlijk geaardheid enz. Er ontstaat een soort strijd. En aan het einde van een wedstrijd houd je altijd twee groepen over: een winnaar en een verliezer. Samen denken we na over de vraag wie zich aan het einde van de dag een verliezer voelt. Het antwoord is voor hen al snel duidelijk: iemand die bijvoorbeeld wordt gepest of zich niet serieus genomen voelt.

Maar ook een andere vorm is mogelijk. Een klas waar je welkom bent zonder dat het uitmaakt wie je bent, hoe je eruit ziet en waar je vandaan komt. De vraag is: hoe kun je dat bereiken? Dat snappen leerlingen drommels goed. Leerlingen hebben door dat als respect in taal en gedrag toeneemt dit positieve gevolgen heeft voor de veiligheid in de klas. Dat is een wetmatigheid. Hoe meer respect, hoe meer veiligheid. Het voordeel hiervan is, dat je meer jezelf durft en kunt zijn. Ook ga je met een beter gevoel naar school en ga je respectvoller met elkaar om.”

"Onlangs vertelde een meisje in tranen dat haar moeder kanker heeft en dat tot haar verdriet vaak met deze ziekte wordt gescholden."

Op welke wijze maak je je leerlingen daarvan bewust?
“Aan de hand van een Prezi-presentatie probeer ik dat via filmpjes, vragen, stellingen en afbeeldingen duidelijk te maken. Zo toonde ik recent een video waarop te zien is hoe jongeren elkaar uitschelden. In het filmpje zien ze dat vloeken en schelden in alle leeftijdscategorieën voorkomt. Daardoor zien leerlingen dat dit gedrag niet gebonden is aan een bepaalde leeftijd. Ze krijgen vervolgens de vraag hoe zij het zouden vinden om in zo'n sfeer te leven of te werken. Dat vinden ze uiteraard niet bepaald gezellig.

Ook probeer ik de manier waarop mensen elkaar kwetsen zoveel als mogelijk uit de abstractie te halen door scheldwoorden een gezicht te geven. Zeg maar: vlees en bloed! Denken bijvoorbeeld aan woorden als tyfus, tering of cholera. De meeste leerlingen denken dat een ziekte als tering niet meer bestaat. Dan laat ik met plaatsjes zien dat het wel degelijk voorkomt in bijvoorbeeld krottenwijken in India en dat die ziekte tegenwoordig tuberculose heet. De foto's laten zien dat kinderen ziekten als cholera en tyfus kunnen oplopen als ze op vuilnisbelten op zoek gaan naar eten en drinken. Maar ook een ziekte als ‘kanker’ maken we bespreekbaar. Een gevoelig onderwerp, is mijn ervaring. Tijdens de les probeer ik het persoonlijk te maken door de klas te vragen wie in de omgeving mensen kent die kanker hebben (gehad). De vraag wordt nog persoonlijker als wie het op dit moment meemaakt! Het maakt leerlingen ervan bewust wat deze scheldwoorden aan emoties kunnen losmaken.”

Jullie merken een toenemende behoefte aan gastlessen over taal op. Hoe verklaar je dat?
“Scholen geven aan dat er een behoorlijke taalverruwing gaande is en dat sociale media daarbij een belangrijke trigger zijn,” merkt de docent op. “Zo is er in een WhatsApp-groep weinig tot geen sociale controle en is het lastig te traceren wie zich daar misdraagt. Sociale media verlagen de drempel om iemand heel negatief af te schilderen.” Scholen geven steeds vaker aan om taal en respect tijdens de lessen expliciet aan de orde te stellen.

"ik wijs leerlingen graag op de vrucht van de Geest uit Galaten 5. Als je daarin wil groeien kan het niet anders dan dat je ook in taal en gedrag verandert."

Jullie lessen zijn gebaseerd op het christelijk geloof. Hoe komt dat tot uiting?
“God geeft in Zijn Woord aan dat we rekening houden met onze naasten en hen liefhebben. Met leerlingen denken we hierover na wat dat concreet inhoudt! Op christelijke scholen geef ik dan ook aan dat God principes aanreikt om hier goed mee om te gaan. Denk aan het derde gebod: Gij zult den Naam van de Heren uw God niet ijdel gebruiken. “De apostel Paulus gaat hier ook op in, in zijn brief aan de Thessalonicenzen door de gemeente een spiegel voor te houden. 'Welke woorden gebruik je?' Daarnaast wijs ik leerlingen graag op de vrucht van de Geest uit Galaten 5. Als je daarin wil groeien kan het niet anders dan dat je ook in taal en gedrag verandert. Dood en leven liggen op onze tong, zegt Spreuken.”

Sjors herinnert zich een gesprek na afloop van een les op een niet christelijke school. “De klas had ik de vloek 'gvd' uitgelegd. De leerlingen ontdekten dat ze door middel van die vloek Iemand aanspreken met wie ze totaal geen band hebben, of willen hebben. Na afloop van de les kwam een jongen naar mij toe met de opmerking: ‘Meneer denkt u dat God bestaat?’ Toen ik hierop bevestigend antwoordde, vroeg hij: 'Denkt u dat Hij kan doen wat ik vraag (de jongen verdoemen, red.)?’ Vervolgens zei ik dat als God in staat is om de aarde te scheppen Hij dat ook kan. 'Dan denk ik dat het beter is om dit woord niet langer te gebruiken,' zei hij. ‘Stel dat Hij wel bestaat, dan heb ik een probleem!’ Samen hebben we hierover nog even doorgepraat.

Bewustwording! Daar gaat het om in onze lessen. Niet met het opgestoken vingertje vertellen wat ze wel én niet mogen zeggen. Dat werkt niet. Samen hardop nadenken over taal en de verschillende kanten daarvan belichten. Graag neem ik leerlingen mee op de reis van het mysterie van de taal, een prachtig communicatiemiddel. Maar wel belangrijk om erover na te blijven denken. Een gouden regel daarbij is: ik doe bij anderen niet wat ik zelf ook niet wil. Maak regelmatig tijd voor een complimentje. Let maar eens op wat dat met mensen doet!”

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Paus Franciscus
Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk ziet ledental stijgen maar aantal priesters daalt

Hoewel het aantal katholieken wereldwijd tussen 2021 en 2022 toenam, tonen nieuwe cijfers dat het aantal priesters binnen de Rooms-Katholieke Kerk blijft afnemen. Dat meldt The Christian Post. De Heilige Stoel publiceerde eerder deze maand het 'Ponti

Schotland
Nieuws

Schotse kerkleiders spreken zich uit tegen legaliseren hulp bij zelfdoding

Schotse kerkleiders hebben hun diepe bezorgdheid geuit over het voorstel om hulp bij zelfdoding in Schotland te legaliseren. In een brief gericht aan alle 129 leden van het Schotse Parlement spreken de kerkleiders, waaronder predikant Andrew Downie,

Sint Jansklooster
Nieuws

Hervormde gemeente Vollenhove verwelkomt nieuwe dominee: Proponent W. Bos

De hervormde gemeente te Vollenhove (wijk Sint Jansklooster) mag een nieuwe dominee verwelkomen. Proponent W. Bos uit Nijkerk heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. Bos werd in het najaar van 2023 binnen de Protestantse Kerk in Nederland (P

Ds. A. Simons
Video

Ds. Simons waarschuwt avondmaalgangers: "Je kunt niet aangaan als je Jezus niet kent"

“U die de Heere Jezus niet kent, u mag zondag niet aan de tafel. U mag alleen komen als u het kleed van Christus’ gerechtigheid door het geloof hebt aangedaan. Het is voor bruiloftskinderen. Het spijt me. Ik moet het u laten voelen", aldus ds. A. Sim

Geert Wilders
Nieuws

Onderzoek EO: PVV onder christenen populairder dan CDA, CU en SGP samen

Nog altijd geven veel Nederlandse christenen de voorkeur aan de Partij voor de Vrijheid (PVV). Als er nu verkiezingen worden gehouden, zou meer dan een kwart van de christenen in ons land op de partij van Geert Wilders stemmen. Daarmee is het verrewe

Ds. Arie van der Veer
Verdieping

Hoe het leger van koning Josafat christenen wijst op Gods overwinning

Het woord opstelling valt vaak vooraf bij de commentatoren van sportwedstrijden. Wie gaat bijvoorbeeld ‘in de spits’ spelen en voor welke aanpak zou de trainer kiezen? Ik wijs jullie op de opstelling van het leger van koning Josafat. Het volk van Jud

Chris Verhagen
Video

Is de Heere Jezus wel eens ziek geweest? Chris Verhagen antwoordt

Sommige Bijbelleraren onderwijzen dat Jezus nooit lichamelijk ziek is geweest of kon zijn. In deze video geeft Chris Verhagen, initiatiefnemer van het YouTube-kanaal Christelijke Apologeet, antwoordt op deze vraag. Hij daagt je uit om Jezus' eigen wo

Jantine Stam
Video

Terugkijken: Jantine Stam beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is Jantine Stam te gast om te spreken over het thema 'Betrouwbare liefde'. De psychosociaal therapeute en relatiedeskundige uit Barneveld is

Meerartikelen

Arie en Wilma Zwitser
Levensverhaal

Arie's leven hing aan een zijden draadje na twee herseninfarcten op één dag: "God was erbij"

2 maart 2020. Deze dag zullen Arie Zwitser en zijn vrouw Wilma nooit meer vergeten. Het is op die rampzalige dag dat Arie tot twee keer toe getroffen wordt door een herseninfarct en zijn leven plots aan een zijden draadje hangt. Tijdens die donkerste

'Echt weggaan doe je niet'
Video

Joke Buis presenteert gevoelige nieuwe single: 'Echt weggaan doe je niet'

Je kon er niet omheen tijdens de afgelopen tours van Joke Buis: het gevoelige nieuwe lied ‘Echt Weggaan Doe Je Niet’ en de reacties waren veelzeggend. In de aanloop naar haar nieuwe EP ‘Hoe Ik Je Zie’ presenteert Joke Buis het als single. ‘Echt Wegga

J. Mack Stiles
Boekfragment

Een pijnlijke waarheid: de meeste evangelisatieprojecten zijn geen succes

Een gemeente uit mijn woonplaats besloot een paasuitvoering te organiseren. Het idee was om het geweldige verhaal van Pasen om te zetten tot een toneelstuk, waarin mensen tot Christus geroepen zouden worden. Paasoptredens zijn niet uniek, maar de oud

aanval australie
Nieuws

Terreuraanval tijdens kerkdienst in Australië; bisschop neergestoken

In het Australische Wakeley is een bisschop tijdens een dienst van de Christ the Good Schepherd Church neergestoken. Er circuleren beelden van de aanval op sociale media. Er vielen meerdere gewonden, maar niemand raakte in levensgevaar. De priester z

Bijbel
Nieuws

Nieuw onderzoek laat zien hoe de Bijbel het leven van Amerikanen totaal verandert

De Bijbel verandert het leven van Amerikanen radicaal. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek dat onlangs door de American Bible Society uitgebracht werd en waar ruim 2500 Amerikanen aan deelnamen. Dat meldt The Christian Post.  Het eerste hoofd

John Burke
Nieuws

Voorganger John Burke stelt dat bijna-doodervaringen betrouwbaarheid Bijbel aantonen

De Amerikaanse voorganger en auteur John Burke stelt dat bijna-doodervaringen het ultieme bewijs vormen dat de Bijbel betrouwbaar is. Dat meldt CBN News. Burke bestudeerde voor zijn nieuwe boek ‘Stel je de hemel eens voor' liefst meer dan 1.000 verha

Justin Welby
Nieuws

Aartsbisschop Justin Welby bezorgd over arrestatie van christelijke vrouw op Westelijke Jordaanoever

Anglicaanse kerkleiders hebben alarm geslagen na de arrestatie van een christelijke vrouw door Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever. Dat meldt The Christian Post. Het gaat om de 23-jarige Layan Nasir die vorige week zondag werd gearreste

Mike
Nieuws

Ook aanbiddingsleider Tim Hughes slachtoffer van misbruik Mike Pilavachi

Ook aanbiddingsleider Tim Hughes en zijn broer Pete, senior pastor bij King's X Church in Londen, zijn slachtoffer van Mike Pilavachi, voormalig leider van Soul Survivor. Ze stellen te maken gehad te hebben met de inmiddels beruchte worstelsessies en

Maurits Amoureus
Nieuws

Hoe blijf je als christen gepassioneerd voor Jezus? Maurits Amoureus antwoordt

Gepassioneerd en enthousiast zijn voor Jezus en de Heer vurig dienen. Dat is iets waar veel christenen naar verlangen, maar dat lang niet altijd zo ervaren of zich daartoe kunnen zetten. Soms doordat er verdrietige of moeilijke dingen in het leven ge

Oeganda
Nieuws

Oegandese studente (19) door islamitische broer vermoord na bekering tot Jezus

In het oosten van Oeganda is een 19-jarige vrouw op 29 maart door haar eigen broer vermoord vanwege haar bekering van de islam tot het christendom. Dit gebeurde tijdens de heilige maand Ramadan, volgens een rapport van Morning Star News. In een nabur

ds. Evert Meijer
Video

Welke rol speelt het geweten in het overtuigen van zonde? Ds. Meijer antwoordt

Voor een gezond geestelijk leven is het noodzakelijk om op een goede manier om te gaan met je eigen geweten. In deze lezing voor Geloofstoerusting maakt ds. Evert Meijer duidelijk wat ons geweten is en hoe het werkt. Meerdere fundamentele vragen word

United Bible Societies China Partnership
Interview

Daniel Loh heeft een missie: voor iedereen in China een Bijbel

Daniel Loh is een vrolijke man die enthousiasme uitstraalt wanneer hij praat over zijn werk bij United Bible Societies China Partnership (UBSCP). Als directeur van de UBSCP heeft hij een duidelijke missie: De Bijbel voor iedereen in China. Dit beteke