“Dyslexie een beperking? Mijn kind is geschapen met eigen talenten”

Dagelijks leven6 november 2019
Dyslexiebelevingsavonden Driestar

Wat is dyslexie eigenlijk en hoe voelt dat voor iemand? Om dit te laten ervaren, organiseert Driestar educatief Dyslexiebelevingsavonden. “Dit zou verplicht moeten zijn voor alle ouders en leerkrachten die werken met kinderen met dyslexie”, merken ouders op die hieraan meedoen.

De dyslexiebelevingsavonden worden georganiseerd in het voor- en het najaar. Volgens dyslexiebehandelaar Mathilde van Heteren, die zelf vier dagen per week met kinderen met dyslexie werkt, worden de avonden erg gewaardeerd. “Met name om te ervaren hoe het is, om dyslexie te hebben. Dat geeft veel meerwaarde. Dat je deze kinderen nog beter begrijpt. Dat geldt voor zowel leerkrachten als ouders en behandelaars.”

“We hebben als betrokkenen veel theoretische kennis, maar hoe het echt is en voelt, weten we niet”, aldus Van Heteren. “Dyslexie is niet dramatisch, maar het is wel een probleem waar je de hele dag tegen aan loopt als je het hebt.” Juist daarom zijn dit soort belevingsavonden volgens haar zo mooi, omdat je echt begrip kweekt bij ouders en docenten. Juist door ze zelf te laten ervaren hoe het is.

“Kinderen met dyslexie zijn niet dom en kunnen worden wat ze willen”

Tijdens een dyslexiebelevingsavond wordt informatie gegeven over wat dyslexie is en wat het betekent in de praktijk. “Wat we vooral aan ouders willen meegeven dat mensen met dyslexie niet dom zijn. Ze kunnen worden wat ze willen. Er zijn hele slimme mensen en beroemdheden met dyslexie, zoals Mozart, Einstein en ook Jamie Oliver.”

Confronterend
Na een stukje theoretische kennis, gaan de ouders in kleine groepen uiteen om te ervaren hoe het is om dyslexie te hebben. “Zo krijgen ze eerst een dictee in het Zuid-Afrikaans, waarbij zo snel wordt voorgelezen, dat ze het bijna niet kunnen bijhouden. Het Zuid-Afrikaans levert al het nodige gelach op. Als je doorgaat, merk je dan dat ze gefrustreerd raken: ‘Rustig aan, niet zo snel!’, zeggen ze dan. Ze snappen wat er gezegd wordt, maar kunnen het niet in hoog tempo op papier krijgen. Na het dictee kijken ouders en leerkrachten onderling van elkaar na en met rode strepen geven ze dan aan wat fout was. Iedereen moet dan zelf aangeven hoeveel fouten hij of zij had. Dat is vaak heel confronterend”, aldus Van Heteren.

“Vervolgens krijgen deelnemers een saaie droge tekst over de uitgifte van nieuwe paspoorten. De tekst moeten ze lezen door een geperforeerd gaatje. Het gevolg is dat je ze hakkelend hoort lezen en dat ze geen enkel tekstverband meer zien. Aan het einde van de tekst worden er vragen gesteld over de tekst. Niemand weet wat hij heeft gelezen. Dat zelfde zie je vaak ook bij kinderen met dyslexie. Ze lezen hakkelend en plakkend, maar hebben geen tekstbegrip. Door hun beleving na te bootsen krijgen hun opvoeders daar meer begrip voor.”

Begrip
Volgens Van Heteren belemmert dyslexie ook bij andere vakken en ze kan zich voorstellen dat het ook in de kerk een probleem kan zijn. Toch is het volgens haar niet onoverkomelijk en zijn er allemaal handvatten voor zowel begeleiders, leerkrachten en ouders als mensen met dyslexie zelf. “Het belangrijkste is begrip. Dat is een inzicht dat altijd terug komt, zeker na zo’n belevingsavond. Als iemand een fout maakt in de groep, gaat iedereen lachen. Voor een kind met dyslexie moet dat verschrikkelijk naar zijn. Als je dat allemaal meemaakt, weet je nog beter hoe dat voelt”, aldus Van Heteren.

Deuk
“Je moet je voorstellen dat bij veel mensen met dyslexie vanaf de kleutertijd tot aan de diagnose het zelfvertrouwen meestal wel een deuk heeft opgelopen. Alle klasgenootjes zie je groeien en jij zelf blijft steken. Als daar ook nog eens vervelend op gereageerd wordt, heeft dat impact”, zegt ze. Heel veel ouders geven volgens haar ook aan dat ze na zo’n beleving snappen hoe frustrerend en vermoeiend dyslexie is. “Het scheelt al zoveel wanneer je als ouders tegen je kind zegt: ‘Papa en mama waren gisteren bij een avond, speciaal over dyslexie. We weten nu beter hoe moeilijk het voor je is. Wat super dat je zo door blijft gaan’. Dat stukje bewondering en die complimenten. Dat is al een stukje motivatie voor het kind om door te gaan.”

“Drie gouden tips: steun, begrip en veel oefenen”

Van Heteren kent veel praktische tip, maar heeft volgens eigen zeggen zijn er drie gouden tips: “Die drie tips zijn: steun, begrip en veel oefenen. Bij dat laatste hoort ook dat je lezen en spellen leuk kan maken. Kinderen hebben snel een negatieve ervaring met lezen en boeken opgebouwd. Dan krijg je ze niet aan droog of saai leesboek. Gelukkig heb je daar tegenwoordig van alles voor: zo heb je theater leesboeken, proefjesboeken en recepten. Ook zijn er voldoende spelletjes met letters en woorden.”

Dyslexie in gradaties
Dyslexie komt in verschillende gradaties voor, van gewone tot ernstige dyslexie. De laatste groep is meestal in behandeling, zo laat Van Heteren weten. “Zij horen bij de laagste tien procent van lezers en spellers. Dat betekent dat 90 procent van de leeftijdsgenootjes hoger scoort. Ongeveer drie tot vier procent van leerlingen op basisschool heeft de diagnose ernstige dyslexie.”

Dyslexie is iets dat je volgens de dyslexiebehandelaar al vanaf de kleuterleeftijd kunt signaleren. Toch mag er pas vanaf groep vier een diagnose gesteld worden. “Dat komt ook omdat je bewijs moet hebben dat er achterstand is, die bewezen wordt door cito. Je hebt drie citomomenten. Januari en juni in groep drie en januari in groep vier. Behaalt een kind drie keer een E-score, dan mag er pas onderzoek ingesteld worden. Eerder dan dat mogen we niet testen. Ook moet een school kunnen aantonen dat ze intensief samen met de leerling geoefend hebben. Zo moet er minstens drie keer per week, buiten de klas in een één-op-één-situatie 20 minuten geoefend zijn met het kind in kwestie. Dat zijn strenge eisen, waar je aan moet voldoen voordat je onderzoek mag doen.”

Dyslexie verklaring
Komt een kind eenmaal in behandeling voor ernstige dyslexie, dan krijgt zo’n kind ook een officiële Dyslexieverklaring mee. “Daarin staat dat je dyslexie hebt, en die blijft je hele leven geldig”, vertelt Mathilde van Heteren. “De behandeling zorgt er niet voor dat het over gaat. Het zorgt ervoor dat je ermee leert omgaan.” De Dyslexieverklaring is volgens haar belangrijk, omdat het een leerling met dyslexie, ook in het voortgezet onderwijs, recht biedt op aanpassing.”

“Er zijn tegenwoordig veel computerprogramma’s die ondersteuning bieden, zoals typen met spellingscontrole. Ook zijn er programma’s die boeken kunnen voorlezen”, zegt Van Heteren. “Er zijn zoveel aanpassingen dat een kind alsnog naar het voortgezet onderwijs kan en onderwijs kan volgen dat bij zijn of haar niveau past. Daarom zeggen we ook altijd tegen ouders: De dyslexie hoeft uw kind niet in de weg te staan om iets te bereiken. Tijdens de behandeling bekijken we hoe we het kind het beste kunnen ondersteunen.”

Erfelijk
Hoe ouder iemand met dyslexie wordt, hoe gemakkelijker het is om met dyslexie om te gaan, stelt Van Heteren. “Dat komt ook omdat je dan veel woorden zo vaak gezien hebt, dat je ze toch op hebt geslagen op je harde schijf. Natuurlijk blijf je last houden, maar je kunt er prima mee omgaan. Ik spreek veel ouders, waarbij een van de ouders het ook heeft. Die zijn uiteindelijk zelf ook goed terecht gekomen. Mede dankzij moderne middelen als de computer.”

“Dyslexie komt meer voor bij jongens dan bij meisjes”, zegt van Heteren. “Sowieso is het erfelijk. Je ziet het dan vaak bij de vader terug.” Wat veel vaders haar laten weten, is dat ze het mooi vinden te zien hoeveel aanpassingen er mogelijk zijn in het onderwijs. “Dan vertellen ze: ‘Toen ik op school zat bestond de diagnose niet eens.’ De meesten hebben ook vaak gehoord dat ze dom zijn en daar last van gehad. Nu zien ze dat het ook positief benadrukt kan worden.”

‘Mijn kind is ook zo geschapen met eigen talenten en krachten’

Daar wil Van Heteren ook graag mee afsluiten: “Dyslexie hoeft kinderen niet in de weg te staan om alles te kunnen worden wat ze willen zijn. Veel ouders zeggen ook: ‘Mijn kind is ook zo geschapen met eigen talenten en krachten. Dat zien we niet als belemmering. Hier kunnen wij gewoon mee omgaan. Het is geen drama. Het is goed te weten wat het is, maar we kunnen er op een nuchtere manier mee omgaan.’” Dat laatste beaamt Van Heteren. Ze benadrukt: “Ieder kind is uniek. Vaak kunnen ze op ander vlak weer ontzettend uitblinken.”

Dyslexiebeleving op school of in de klas?
Driestar educatief geeft de dyslexiebeleving desgewenst op aanvraag in de klas of kerk. In principe kan dat volgens Van Heteren op elke school. Op de website van Driestar educatief kunnen geïnteresseerden de nieuwssectie in de gaten houden. De Dyslexieblevingsavonden worden in het voor- en najaar in alle regio’s gegeven. Wil je zelf eens ervaren hoe het is om dyslexie te hebben? Doe dan eens deze test op de website van Zwijsen.

Tips voor ouders/ leerkrachten/ begeleiders:
• Kies Betekenisvolle materialen: proefjesboeken, recepten, knutselpatronen etc.
• Maak gebruik van luisterboeken
• Kies boeken op het juiste niveau (niet te moeilijk, niet te makkelijk) en die het kind leuk vindt.
• Maak gebruik van het Makkelijk Lezen Plein in openbare bibliotheek.
• Vooral VEEL voorlezen.
• Doe veel spelletjes met letters en woorden.
• Wees geduldig en erger je niet teveel aan leesfouten. Als je kind merkt dat je ongeduldig bent, dan zal het niet rustig kunnen lezen en meer fouten maken dan nodig is. Benader je kind vanuit een positieve grondhouding en laat het merken dat je vertrouwen hebt in zijn / haar vorderingen. Geef veel positieve complimenten.

Heb je dyslexie? Deze tips en tools kunnen je helpen: 
• Kom voor jezelf op!
• Leer efficiënt en actief
• Ontdek je eigen leerstijl
• Maak gebruik van je sterke kanten
• Praat met andere, oudere mensen met dyslexie
• Oefen veel. Lees iedere dag hardop een tekstgedeelte of een verhaal.
• Scherm gedeelten van een grote tekst af. Breng alleen het te lezen zinsgedeelte in beeld.
• Vergroot de tekst op het computerscherm of vergroot een A4'tje naar A3.
• Onthoud woorden met een foto of tekening erbij.
• Maak gebruik van computerprogramma’s die;

- de leestekst voorlezen;
- de woorden markeren die gelezen worden;
- werken met woordvoorspellers;
- woordpakketten aanbieden of kunnen aanleggen;
- overhoren.

• Gebruik altijd de spellingcorrectie.
• Maak een schema van het huiswerk.
• Kopieer aantekeningen van iemand die 'foutloos' schrijft.

Driestar educatief organiseert binnenkort dyslexiebelevingsavonden in Oosterland, Amersfoort en Gouda.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

ds. W. F. 't Hart
Video

Terugkijken: ds. W. F. 't Hart beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. W. F. 't Hart te gast om te spreken over het thema 'Word hervormd'. De predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente Zwartebroek-Tersch

Nigeriaanse vrouwen/Gerhard
Opinie

Ontvoeringsindustrie in Nigeria moet stoppen: tien jaar wegkijken is niet te verteren

Tien jaar geleden reageerde de wereld geschokt op de ontvoering van 276 meisjes van een school in Chibok, in het noorden van Nigeria. De geruchtmakende kinderroof werd de opmaat voor een bizar verdienmodel. Eerst even het geheugen opfrissen. Op 14 ap

nigeria
Nieuws

Tientallen christenen gedood bij driedaagse islamitische aanval in Nigeria

In het bisdom Pakshin in Nigeria hebben islamitische Fulani-herders drie dagen lang een bloedbad aangericht. Daarbij zijn minstens 29 christenen om het leven gekomen. Daarnaast raakten er twee christenen gewond en werden er kerken en huizen van chris

Engelse leerlingen
Nieuws

Rapport toont aan dat Engelse scholen hevig tekortschieten in godsdienstonderwijs

Op veel Engelse scholen ligt de kwaliteit van godsdienstonderwijs te laag. Dat is de conclusie uit een rapport dat deze week door onderzoeksbureau Ofsted gepubliceerd werd. In het rapport staat onder meer dat scholen hun godsdienstonderwijs veel meer

Myanmar
Nieuws

Predikant en christelijk leider in Myanmar kort na vrijlating opnieuw gearresteerd

De prominente christelijke leider en voorvechter van mensenrechten dominee Hkalam Samson is in Myanmar kort na zijn vrijlating opnieuw gearresteerd. Hij was nog maar enkele uren uit de gevangenis toen hij opnieuw werd opgepakt. Dat meldt een familiel

Miss Amie
Nieuws

Dragqueen cancelt voorleesbeurt in Amerikaanse kerk na aanhoudende kritiek en bedreigingen

Een Amerikaanse dragqueen ziet af van haar voorleesbeurt die ze volgende week zou verzorgen in een kerk in Pennsylvania. Dat meldt The Christian Post. Aanvankelijk zou de dragqueen haar voorleesbeurt houden in een bibliotheek maar na aanhoudende krit

Manchester
Nieuws

Politiebegeleiding voor pro-life spreker Manchester na scheldpartijen en bedreigingen

In het Engelse Manchester heeft de politie moeten ingrijpen om een jonge pro-life spreker te beschermen tegen een schreeuwende menigte pro-abortus demonstranten. De spreker, Madeline Page, CEO van de Alliance of Pro-life Students (APS), moest onder p

Ds. G. van Zanden
Video

Hervormde predikant waarschuwt voor valse nederigheid: "Dat is een christen op zijn slechtst"

"Het leek zo nederig, alsof het haar om de eer van God te doen was en dat ze dat wilde beschermen. Maar in feite zette ze zichzelf in de laagte neer om er de hoogte voor terug te krijgen. Dat is een christen op zijn slechtst", aldus ds G. van Zanden.

Meerartikelen

Anja Haga
Nieuws

ChristenUnie: BBB verkoopt Europese luchtkastelen

Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) is verbijsterd na uitspraken van BBB over de inzet van Nederland in Europa wat betreft de mestderogatie: ‘Als je weet hoe het werkt in Brussel weet je ook dat duurzame afspraken voor boeren en natuur baat h

opperrabbijn
Column

Een moment verdwaald in Friesland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs hoe hij moest spreken in Friesland en plotseling alleen in de regen stond. Verder deelt hij een verdrietig verhaal van een oud-leerling die op 52-jarige leeftijd overleed en vertelt Jacobs uit te kij

Nigeriaanse Bethany dankbaar voor hulp Open Doors
Video

Nigeriaanse christen werd ontvoerd nadat haar dochter overleed

De Nigeriaanse Bethany heeft veel meegemaakt. Nadat haar dochter ontvoerd werd en later overleed, viel zij zelf in handen van diezelfde ontvoerders. Open Doors hielp haar door middel van traumazorg en de bouw van een huis. Bethany’s dochter, Mary, we

Een sterke kerk op een kwetsbare plek
Video

Ontdek in deze video het bijzondere werk van christenen in Ghana

In Noord-Ghana wonen veel moslims en zijn christenen in de minderheid. Naast dominees zijn vrijwillige voorgangers van grote betekenis voor de kleine dorpskerken in dit extreem arme gebied. De Presbyteriaanse Kerk van Ghana traint catechisten. Een ca

evangelisten
Nieuws

Straatevangelisten organiseren tweedaags event in Amsterdam

Op donderdag 9 mei (Hemelvaart) en vrijdag 10 mei organiseert Evangelist.Network het tweedaagse event ‘Take The City Amsterdam’. Dit initiatief is eerder geboren uit een enthousiaste groep straatevangelisten, die het verlangen hebben om met vele gelo

Elbert Smet en Kinga Bán
Video

Nog steeds indrukwekkend: Kinga Bán en Elbert Smelt zingen 'Leef met volle teugen'

Het is bijna vijf jaar geleden dat de bekende en geliefde christelijke zangeres Kinga Bán op 37-jarige leeftijd overleed. Kinga, onder meer bekend van haar jarenlange deelname aan Sela, nam tijdens haar ziek-zijn de single 'Leef met volle teugen' op.

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe Jezus door te sterven de angel uit de dood heeft gehaald

“Paulus noemt de zonde ‘de angel van de dood’ die de hand van Jezus zou doorboren. Maar niemand wist dat daardoor de dood zijn macht over ons zou verliezen. Door Jezus met onze zonden tot zonden te maken, drong de angel van de dood Zijn ziel, geest e

Giovanca Ostiana
Video

Giovanca Ostiana is komende zondag te gast in Hour of Power

Komende zondag is zangeres en presentatrice Giovanca Ostiana te gast in Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met Jan van den Bosch vertelt Giovanca welke impact het overlijden van haar tante op haar gelooft heeft.  Je zou Giovanca gerust een all

Arie-Jan Mulder
Column

Wat heeft het avondmaal te maken met de komst van Gods koninkrijk?

Als het koninkrijk komt, zal Jezus met ons de wijn nieuw drinken, zegt Hij bij de instelling van het avondmaal. Het koninkrijk van God heeft dus ook alles met het avondmaal te maken. Het Bijbelboek dat ons de meest indringende beelden geeft van de ko

Vluchtelingen in Soedan
Dagelijks leven

ZOA: vergeet miljoenen vluchtelingen in Soedan niet in gebed

Christenen moeten rampen als die in Soedan niet vergeten in hun gebed. Dat is de stelling van KlaasJan Baas, woordvoerder van ZOA. Daarom roept hij namens de noodhulporganisatie Nederlandse christenen ertoe op te bidden voor miljoenen mensen die op d

Dit is onze God
Video

Luister naar het nieuwe 'Dit is onze God' van Stichting Opwekking

'Dit is onze God. Dit is wie Hij is: Hij houdt van ons. Dit is onze God. Dit is wat Hij doet: Hij redt ons. Hij droeg het kruis, versloeg het graf. Laat de schepping vol ontzag zingen voor Hem, Koning Jezus.' Deze zijn woorden zijn afkomstig uit het

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on