Hubrecht Smits

God

04 november 2019 door Jeffrey Schipper

Jezus’ goede nieuws verspreiden in tijden van aanslagen en spanningen: "In Sri Lanka is respect voor christenen ontstaan"

“Ondanks de aanslagen eerder dit jaar konden onze radio-uitzendingen in Sri Lanka doorgaan. Onze collega’s melden dat er respect voor christenen is ontstaan omdat ze kalm gebleven zijn en zich vergevingsgezind hebben getoond”, vertelt Hubrecht Smits, directeur van Trans World Radio. Hij beantwoordt vragen over het werk van TWR in Zuid-Azië. Binnenkort zijn er in ons land verschillende regiodagen. Een prachtige kans om van dichtbij te horen over de omstandigheden van christenen ver weg.

Nog geen week na de aanslagen in Sri Lanka werd eerder dit jaar een medewerker van TWR ernstig mishandeld. Wat gebeurde er en hoe is het nu met hem?
“In mei van dit jaar werd een van onze medewerkers in Sri Lanka lastiggevallen door twee dronken mannen. Ze vroegen zijn identiteitsbewijs en toen hij dat niet wilde geven kreeg hij een klap. Ze vroegen hem of hij moslim was; toen ze erachter kwamen dat hij christen was kreeg hij een stevig pak slaag. Een bevriende voorganger die te hulp schoot werd ook mishandeld. Uiteindelijk werden ze door een advocaat ontzet. Er is aangifte gedaan, maar men verwacht niet dat de politie daar iets mee gaat doen.

Trans World Radio Nederland laat het Evangelie horen in meer dan 230 talen via de radio en andere media. De christelijke radioprogramma's van TWR zijn voor velen de enige manier om het Evangelie te horen.
"Onze collega’s melden dat er respect voor christenen is ontstaan omdat ze kalm gebleven zijn en zich vergevingsgezind hebben getoond."

Een onverwachte wending was dat een van deze mannen om vergeving kwam vragen. Eerst dacht men dat dit was omdat er angst was voor de gevolgen van zijn daad. Uiteindelijk bleek het toch echt te zijn en heeft deze man Jezus Christus mogen aannemen als zijn Redder en Zaligmaker.
Beide mannen zijn inmiddels hersteld. Vooral onze collega is een en ander gewend op dit gebied. Hij is zendingswerker in India geweest, waar hij ook het een en ander te verduren heeft gehad.”

Hebben de aanslagen in Sri Lanka nog consequenties voor jullie werk? Zie je dat nu meer mensen behoefte hebben aan jullie geluid?
“De samenleving in Sri Lanka was geschokt door de aanslagen en er was in eerste instantie een grote weerstand tegen welke religieuze activiteit dan ook. Als gevolg daarvan hebben alle activiteiten met betrekking tot evangelisatie in het openbaar een aantal maanden stilgezeten. De uitzendingen konden natuurlijk gelukkig wel doorgaan. Inmiddels zijn ook de activiteiten in het openbaar weer worden opgepakt. Onze collega’s melden dat er respect voor christenen is ontstaan omdat ze kalm gebleven zijn en zich vergevingsgezind hebben getoond. TWR in Sri Lanka heeft programma’s met als thema hoop en verzoening uitgezonden in de periode na de aanslagen van eerste Paasdag. Ook dat heeft veel goodwill opgeleverd.”

Kun je aan de hand van een concreet voorbeeld vertellen over de impact van jullie werk in Zuid-Azië?
“Het bijzondere van het werk in Zuid-Azië is dat mensen die tot geloof komen op hun beurt ook weer actief het Evangelie gaan uitdragen. Zo ontmoette ik vorig jaar in India een mevrouw die christin was geworden. Haar zoon was ziek en ze had veel offers gebracht aan de goden die zij vereerde, om hen te bewegen hun zoon beter te maken. Toen kwamen ze met het Evangelie in aanraking en kwamen ze tot het inzicht dat alleen de God van de Bijbel over leven en dood gaat. God verhoorde hun gebeden en heeft hun zoon genezen. Zij en haar gezin besloten zich geheel voor het werk aan de Heere te geven. Nu organiseert ze luistergroepen. Het zijn groepen die samen naar de radio luisteren, samen bidden en bijbel lezen en daar over doorpraten. Samen met haar man coördineert ze het werk van 38 van zulke groepen.”

"God verhoorde hun gebeden en heeft hun zoon genezen. Zij en haar gezin besloten zich geheel voor het werk aan de Heere te geven."

In India is de laatste jaren een actieve campagne ontstaan om het land in de greep van het hindoeïsme te krijgen. Radicale hindoes spinnen daar garen bij. Wat merken jullie van die ontwikkeling?
“Het is moeilijk daar een eenduidig antwoord op te geven. India is een republiek, waarin de afzonderlijke deelstaten veel eigen verantwoordelijkheden hebben. De Indiase grondwet garandeert godsdienstvrijheid. De afzonderlijke staten hebben soms wetgeving die deze godsdienstvrijheid inperkt, bijvoorbeeld anti-bekeringswetten. De inhoud van die wetgeving en de naleving ervan is van staat tot staat nogal verschillend. Daarnaast vindt er vaak vervolging plaats vanuit de eigen gemeenschap, het dorp of zelfs de familie. Uiteraard moet daar de politie op ingrijpen, maar dat gebeurt vaak niet omdat politieambtenaren ook hun eigen agenda hebben. Een tweetal voorbeelden maakt die verschillen binnen dit grote land duidelijk.

Vorig jaar vierde TWR India het 40-jarig jubileum. Zo’n 5.000 personeelsleden, bestuursleden, partners en luisteraars kwamen in Tamil Nadu bij elkaar om dat te vieren. De autoriteiten hebben dat geen strobreed in de weg gelegd. In alle vrijheid hebben we dit jubileum kunnen vieren. Op de Dag van de Republiek (een nationale feestdag) werd de vlag gehesen in het bijzijn van een vertegenwoordiger van de overheid, die zelf ook een toespraak hield.

Aan de andere kant van het land in Kashmir doen we onze activiteiten ondergronds. In de eerste plaats omdat de moslimmeerderheid zending niet waardeert en daartegen optreedt. Nu de Indiase staat de autonome status heeft opgeheven is de communicatie belemmerd en is er eigenlijk nauwelijks vrijheid, niet voor moslims maar ook niet voor christenen. Weliswaar is een deel van de maatregelen versoepeld, maar de situatie is er nog steeds zeer gespannen.
De situatie valt dus zeker niet mee, India staat terecht hoog op de ranglijst van landen waar christenen vervolgd worden. Maar tegelijk is de situatie zeer divers; het is een groot land met veel verschillende contexten.”

"Vaak zien we dat mensen die Jezus leren kennen dat ook meteen met anderen willen delen, ook als dat gevaarlijk is."

Binnenkort organiseren jullie regiodagen over jullie werk in Zuid-Azië en komt Andrew Sundar naar Nederland. Wie is Andrew Sundar en wat kunnen bezoekers aan jullie regiodagen verwachten?
“Andrew Sundar is de regiodirecteur van TWR voor Zuid-Azië. Bij die regio behoren landen die door TWR Nederland worden ondersteund: Sri Lanka, India, Nepal, Pakistan, Bangladesh en Afghanistan. We hebben Andrew gevraagd zich vooral te richten op de landen Sri Lanka, India, en Pakistan en met name in te gaan op de situatie rond de vervolging van christenen in die landen en de impact op het werk. Twee ontwikkelingen die vast en zeker aan de orde zullen komen.

• De zegen die we ontvangen op het werken met luistergroepen in de drie genoemde landen. De cultuur van deze landen is sterk op de gemeenschap gericht en daarom doen initiatieven die samen worden gedaan het goed. Mensen komen tot geloof. Er zal videomateriaal worden getoond van getuigenissen. Vaak zien we dat mensen die Jezus leren kennen dat ook meteen met anderen willen delen, ook als dat gevaarlijk is.
• Het werk onder de nieuwe generatie professionals in de steden. Ze nemen het westerse individualisme over met alle zorgen die dat met zich meebrengt, zoals eenzaamheid, zinloosheid van het bestaan en moeite in relaties. Deze mensen worden benaderd via internet, zoals door de sociale media. Dit illustreert dat digitaal evangeliseren juist in een land als India steeds belangrijker wordt. Ook hier zien we grote verschillen, met name tussen het platteland en de stad.

De inhoud van de presentaties zal worden afgestemd op de doelgroepen van de verschillende bijeenkomsten: ondernemers en particulieren, middelbare scholieren en kerkleiders.”

Meer weten over de regiodagen van Trans World Radio?

Klik hier voor meer informatie over de regiodagen in Barneveld, Drachten, Moerkapelle, Hardinxveld-Giessendam en Zwolle

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?