NGK Nijmegen

Nieuws

01 november 2019 door NGK Nijmegen

Vrouwelijke dominee aan de slag in NGK Nijmegen

De Nederlands gereformeerde kerk (ngk) in Nijmegen heeft een beroep uitgebracht op Gerry Bos. Op zondag 20 oktober 2019 heeft de gemeente in een gemeentevergadering besloten om, op voordracht van het beroepingsteam, haar te beroepen. Gerry Bos heeft het beroep ondertussen aangenomen.

“We vinden het mooi dat we in haar iemand hebben getroffen met lef én levenservaring", laat de kerkelijke gemeente weten. "Lef, omdat ze bijvoorbeeld heeft laten zien durft door te zetten door op latere leeftijd een studie theologie op te pakken en zich in de GKv beroepbaar te stellen als vrouw. De levenservaring zien we in haar jarenlange ervaring als journaliste. Het is ons opgevallen in de gesprekken, dat ze vanuit deze ervaring goed kan luisteren en vanuit verschillende perspectieven een verhaal kan duiden. Daarnaast is het overduidelijk dat ze gewend is om professioneel samen te werken.”

"Als het mensen pijn doet dat ik dominee ben, wil ik naast hen gaan zitten en zeggen: 'Vertel eens over je pijn'”, vertelde Gerry Bos eerder. In dit interview stelt Bos dat zij zich goed bewust is van het feit dat niet iedereen binnen de kerk voorstander is van een vrouw als predikant. "Als het mensen pijn doet dat ik dominee ben, wil ik naast hen gaan zitten en zeggen: 'Vertel eens over je pijn'."

De ngk in Nijmegen is een diverse, informele en verbindende gemeenschap in studentenstad Nijmegen, met de kernwoorden verdiepen, verbinden en delen in haar profiel. Met het verdiepen in samenkomsten op zondag en ontmoetingen door de week heen, wordt verbinding gezocht als inclusieve gemeenschap met alle gelovige en zoekende inwoners van Nijmegen en omgeving, ongeacht achtergrond.

Foto: NGK Nijmegen/Facebook

Reacties

Het grootste probleem in de GKV EN NGK, dat het ambt dusdanig gedevalueerd is door een cultuur omslag dat de wereldse emancipatie drang van de vrouw ook in deze kerkelijke kringen is doorgedrongen. De mannen willen niet meer in het ambt en de vrouwen nog wel, ze zijn immers geemancipeerd?
Ambt betekent niet status. Als ambt status zou betekenen, dan kan ik wel begrijpen dat je je als vrouw achtergesteld voelt wanneer het alleen voor mannen is. En dan ook, omgekeerd, begrijpen dat mannen geloven dat hier alleen voor hen een rol is weggelegd. Dit is in feite de vraag die de apostelen stelden: Wie is de belangrijkste onder ons? (Mark.10:41-45). Maar het ambt betekent niet status. Ambt betekent taak. En taak betekent: je wilt de ander helpen.
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?