Mirjam van der Vegt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

01 november 2019 door Groot Nieuws Radio

Mirjam van der Vegt legt uit waarom we het zo moeilijk vinden om keuzes te maken: "Kiezen is ook een beetje sterven"

Alles staat of valt met de keuzes die we maken. Ik zie dat mensen dat steeds moeilijker vinden. We zitten veel in ons korte brein, maken daardoor keuzes uit haast”, vertelt stiltecoach en schrijfster Mirjam van der Vegt in gesprek met Groot Nieuws Radio.

“Als je een keuze maakt voor kwetsbaarheid, dan wordt zichtbaar waar jij voor staat. Daarom vinden veel mensen het ook spannend om te kiezen. Als je bijvoorbeeld een keuze maakt voor groen, dan is het voor de buitenwereld zichtbaar dat jij voor groen hebt gekozen. Hoe blijf je dan gaan voor je keuze? Je kan namelijk falen en mensen kunnen er iets van vinden. Kiezen is ook een beetje sterven. Als je voor het een kiest, dan sterft het ander.

Mensen die geen keuzes maken of zeggen ‘ik word geleefd’, die verpieteren. Mensen denken dat als ze geleefd worden, dat het buiten henzelf ligt. Maar je hebt echt een keuze! (...) Je ziet dat al aan Adam die in het paradijs zelf mocht kiezen welke naam hij de dieren gaf. God verlangt ernaar om een relatie te hebben met een wezen dat zelf kiest.”

Klik hier om het volledige gesprek terug te luisteren

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.