Bijbel

God

08 november 2019 door Jeffrey Schipper

Annelies vindt de Bijbel fascinerend én moeilijk: "Ik word zelfs een beetje bang voor die Bijbel"

‘Maar het staat er!’, kreeg Annelies Rebel vaak te horen tijdens discussies over wat de Bijbel zegt over de evolutieleer en seks voor het huwelijk. "Alsof ik de Bijbel en daarmee mijn geloof moest verdedigen tegen mensen die mij aanspraken op mijn gezond verstand", schrijft ze in een nieuwe blog op de progressief-christelijke weblog Lazarus.

Later kwam de schrijfster in aanraking met andere visies op de Bijbel. Het boek Rebible was voor haar een eye-opener. "Broer Jos en zus Inez van Oord delen elkaars interpretaties zonder oordeel. Ik vond het bevrijdend in vergelijking met de dichtgetimmerde manier van lezen die ik gewend was. (...) De Bijbel is geen sluitend geheel, maar een verzameling van boeken. Die benadering van de Bijbel geeft mij de ruimte die ik nodig heb om me te blijven verwonderen.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

De Bijbel is fascinerend, maar door alle boeken over de Bijbel te lezen voel me nog onwetender dan ik al was en de benauwende discussies klinken nog altijd in mijn achterhoofd. En bij elke Facebook-discussie over een beladen thema waarbij christenen elkaar om de horen slaan met hun visies op de Bijbel wordt dat ook weer getriggerd.

Ik vind het bijna niet te doen om als gewone gelovige op een goede, evenwichtige, zinvolle manier een boek ter hand te nemen dat (meer dan) 2000 jaar geleden geschreven werd. Ik word zelfs een beetje bang voor die Bijbel."

Lees hier het volledige commentaar van Annelies Rebel

Reacties

Wat te denken van “Maar het staat er!”? Niet alleen is het m.i. van belang om te lezen wat er staat, maar vooral ook om te verstaan wat je leest. Daarvoor is kennis van het hart van God nodig en leiding van de Heilige Geest die ons zal leiden tot de volle waarheid (Joh. 16:13).

Ook is het zinvol om steeds te bedenken wat de kern is van ons geloof (namelijk dat Jezus stierf voor onze zonden en dat wij door geloof in Hem een gerechtvaardigd kind van God zijn geworden (Joh. 1:12)) en wat, hoe interessant ook, toch bijzaken zijn.
J
Bang voor de Bijbel? Als het niet zo droevig was zou ik om die zinsnefe hard moeten lachen. Probleem is dat er vaker over de Bijbel wordt gesproken dan dat men deze laat spreken. De Bijbel is wél een sluitend geheel; het is het geïnspireerde en geopenbaarde Woord van God. En heeft na duizenden jaren belasterd en tegengesproken te zijn, NIETS aan zeggingskracht en betekenis verloren. Dat de postmoderne eigengereide mens hier grote moeite mee heeft, zegt alles over deze mens.
Jaap, ben je niet bang voor de Bijbel? Ik vind het hier en daar een horror boek en een akelig scherpe spiegel... Gelukkig is er een deel aan toegevoegd dat heerlijk perspectief biedt en daarom Evangelie genoemd wordt. Maar de Tenach... brrr
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Al 99 procent van het bedrag is opgehaald. Draag je bij?