Vluchtelingen Syrië
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

31 oktober 2019 door Kerk in Nood

Kerk in Nood: 300 christenen uit Noord-Syrië gedwongen om te vluchten

“Minstens 300 Christenen zijn gedwongen om de steden Ras al-Ain, Derbasiyah, Tall Tamr en een wijk van al-Malikiyah in Noord-Syrië te verlaten. We zijn bang dat als de strijd doorgaat, er een nog grotere uittocht volgt, inclusief uit de stad Qamishli", aldus mgr Nidal Thomas, de bisschoppelijke vertegenwoordiger van de Chaldeeuwse katholieke kerk in Hassaké, tegenover Kerk in Nood.

De situatie is volgens hem kritiek. "We weten niet wat er feitelijk gebeurt. Elk uur horen we berichten van de Koerden, de Turken, de Amerikanen en de Russen, van slachtoffers en van vluchtende mensen. Maar we kennen de echte waarheid niet. Het enige dat we zeker weten is dat de bombardementen en vooral de massamoorden die Turken tegen onze gemeenschap hebben gepleegd, steeds meer christenen dwingen te vluchten.”

Momenteel hebben enkele christelijke gezinnen hun toevlucht gezocht in Iraaks Koerdistan, maar monseigneur Thomas gelooft dat het voor de meeste christelijke vluchtelingen moeilijk is om naar deze semi-autonome regio in Noord-Irak te vluchten. “Het leven is er te duur voor de arme Syrische christenen, los van het feit dat het Iraakse volk niets heeft gedaan om de dramatische situatie te voorkomen die zich helaas in Syrië heeft voorgedaan. Er waren duizenden christelijke families in ons land. Niemand heeft geprobeerd ons te verdedigen.”

Tegenwoordig vrezen de christenen in het noordoosten van Syrië bovendien een terugkeer van het jihadisme, ondanks de moord op Abu Bakr al Baghdadi. "Helaas is dit een mogelijkheid waarmee we rekening moeten houden", zegt monseigneur Thomas, volgens wie veel IS-strijders nu toegetreden zijn tot het Vrije Syrische Leger, dat onder meer de regio Ras al-Ain is binnengekomen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.