kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

31 oktober 2019 door Patrick Simons

Advies aan GKv: Dominee moet ook kunnen kiezen voor ander beroep

Een opvallend advies in het rapport van de Raad van Advies in Predikantszaken van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. In het aan de synode gerichte rapport valt namelijk te lezen dat de gedachte dat een predikant een ambt bekleedt voor het leven losgelaten dient te worden. Dat schrijft het Nederlands Dagblad.

Natuurlijk wordt dat advies in het rapport ook nog verder uitgewerkt. Predikanten in deze kerk die vijf jaar of langer verbonden zijn aan een kerk, zouden in het ideale geval hulp moeten kunnen krijgen als ze op zoek willen naar een andere kerk of zelfs een volledig andere baan. Het advies komt voort uit het jarenlange probleem in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt dat predikanten te weinig van gemeente wisselen. Daarom zijn de adviseurs op zoek gegaan naar creatieve oplossingen.

In het advies staat dat predikanten een transitietraject kunnen starten en wel om verschillende reden. Niet alleen wanneer er een conflict met de gemeente heerst, maar ook als ze vastlopen of wanneer de predikant simpelweg behoefte heeft aan iets nieuws. Er is wel bewust gekozen voor de grens van vijf jaar, vertelt Ruud Kooistra van het Steunpunt Kerkenwerk aan het dagblad: "Je hebt twee jaar nodig om een gemeente te leren kennen en je wilt ook nog een paar jaar functioneren."

Lees meer in het Nederlands Dagblad.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Krijgt een predikant van de GKV ook omscholingshulp als hij bijvoorbeeld het mijnsinziens prachtige beroep van electriciën wil gaan uitoefenen?