bouwprotest
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

31 oktober 2019 door Patrick Simons

Hoe christelijke politici reageren op demonstratie bouwvakkers: "Hand aan de ploeg voor dit kabinet"

Gisteren vond er opnieuw een flinke demonstratie plaats op het Haagse Malieveld. Na de boeren was het dit keer de beurt aan bouwvakkers om in grote aantallen naar Den Haag te komen om hun onvrede te laten blijken over de maatregelen die het kabinet nam rondom stikstofuitstoot en PFAS. Daardoor komen tal van bouwbedrijven in de problemen en dreigen veel mensen hun baan kwijt te raken. 

De opkomst was behoorlijk en diverse malen dreigde het ook uit de hand te lopen op het Malieveld. Vooral op het einde werd het behoorlijk grimmig waardoor de politie zich genoodzaak voelde om in te grijpen. In totaal werden er 26 mensen aangehouden. Op de A12 in Den Haag werd een aantal vertrekkende demonstranten aangehouden vanwege gevaarlijk rijgedrag. Ze reden langzaam en over de volledige breedte van de weg. De snelweg werd geruime tijd in beide richtingen afgesloten.

Ook waren er weer volop politici aanwezig bij het protest. Zo was SGP-Kamerlid Chris Stoffer op het Malieveld en deelde hij ook een filmpje op Twitter waarin hij zijn mening gaf. "De mensen zijn hier omdat ze zorgen hebben. Zorgen over dat het werk dadelijk ophoudt en dat ze daarmee hun gezinnen niet meer kunnen onderhouden. Maar ook dat ze Nederland niet meer op kunnen bouwen. Dit zijn de mensen die Nederland opbouwen, de huizen bouwen, de wegen bouwen en ga zo maar door. Een paar weken geleden stonden we hier met allemaal boeren. Vandaag de bouwers. En als we niet uitkijken over een paar weken met de bakkers. Want als de regering dit niet oplost, betekent dat dadelijk dat onze economie gewoon in heel hard tempo naar beneden zakt en dat Nederland ver weg zakt. Dus ik zou zeggen: regering, dit moet opgelost worden. Hand aan de ploeg en zorg dat we uit dit verstikkende gebeuren komen."

Error: could not load events

Minster Carola Schouten (Landbouw) van ChristenUnie verstopte zich opnieuw niet en sprak de menigte toe, ondanks dat ze niet hartelijk werd onthaald. Ze beloofde dat er op korte termijn een nieuwe drempelwaarde voor stikstof komt zodat de problemen in de bouw opgelost worden. "Dit land gaat niet op slot", verzekerde ze de bouwers. "Jullie zijn vandaag in grote getalen gekomen. Dat begrijp ik. Ik begrijp dat er onrust bestaat over jullie werk, jullie toekomst en of jullie nog een baan hebben zo meteen. Er is ook nogal wat gebeurd."

"Dit land blijft doorgaan waar ze mee bezig is", verzekert Schouten. "De vergunningverlening is weer op gang gekomen. De vergunningen kunnen weer worden aangevraagd en worden weer afgegeven. Als bij de bouw de stikstofneerslag nul is, kunt u gewoon aan de slag." De bouwers reageerden op deze laatste opmerking met een striemend fluitconcert. Schouten stelde vervolgens dat het kabinet hard bezig is om maatregelen te treffen waardoor de bouw niet plat komt te leggen. Op de vraag wanneer deze maatregelen dan precies getroffen zijn, antwoordt ze ontwijkend. De bouwvakkers reageerden daarop met: "Nu! Nu! Nu!".

Reacties

Hand aan de Ploeg? Ik denk meer aan "schrap de flauwekul regels en normen (trek daarbij ook een lange neus naar de EU), zodat anderen de hand aan de ploeg kunnen slaan en daarbij niet langer voor de voeten worden gelopen door een overheid die schijnproblemen verzint".
Kees, met je eens.

Denk dat we de zgn 160 natura 2000 locaties flink moeten reduceren. Er blijft weinig grond over waar nog mag worden geboerd en gebouwd.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.