Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 november 2019 door Michiel Steenwinkel

Messiaanse gemeente bereikt veel Russische immigranten in Israël

De hal van de gemeente Shavei Tsion (teruggekeerden van Zion) hangt vol met kunst gemaakt door kinderen. Niet alleen door kinderen uit de gemeente, maar ook door buurtkinderen uit Haifa. "Zo houden we ze van de straat", zegt voorganger Leo Mazen.

Het CGI ondersteunt Joods Messiaanse gemeenten in Israël met gebed en financiën en maakt christelijke gemeenten in Nederland bekend met haar Joodse wortels.

In het gebouw van samenkomst is bijna alle dagen muziek te horen. 120 kinderen komen hier voor lessen van hun Muziekschool Regenboog van Geluid. Er zijn lessen op onder meer piano, viool en drums. 80 procent komt uit niet-gelovige gezinnen. Kinderen uit arme gezinnen hoeven maar 40 procent van de kosten te betalen. Ook tekenles en andere artistieke vakken komen aan bod. Dankzij getalenteerde docenten uit Rusland zijn de lessen van hoog niveau. Voorganger Leo Mazen: "Dit project is een geweldig getuigenis naar onze omgeving. We geven ook concerten voor speciale groepen als overlevende van de Sjo’a of voor nieuwe Joodse immigranten."

OasisMedia
De gemeente is een overwegend Russische gemeente en erg actief op internet. Vele duizenden mensen worden bereikt met het eigen Russischtalige YouTube kanaal Oasis Media. Daarop zijn talloze Bijbelstudies te zien die worden opgenomen in de eigen kleine tv-studio naast de samenkomstruimte.

Door de voortdurende oorlog in oost-Oekraïne, blijven er nieuwe Joodse immigranten uit dit gebied naar Israël komen. Velen komen met bijna niets naar het beloofde land. De gemeente voorziet olim (nieuwkomers) in Haifa van allerhande huisraad, zoals beddengoed, en keukengerei.

Licht van de Torah
In de samenkomstzaal staat een grote AronhaKodesh, de traditionele kast in de synagoge waarin de Torahrol wordt bewaard. Dit exemplaar is wel meer dan 2 meter hoog en heeft de vorm van een pilaar van vuur. Aan de buitenkant is een prachtige schildering van 70 vlammen aangebracht, die staan voor de 70 volken die voortkwamen uit Noach. De hendel om de kast te openen is de 71e, die staat voor Israël dat het licht van de Torah van binnen naar buiten brengt.

"God gaf de Torah aan Israël en Jezus is de vleesgewoorden Torah. Wij leggen daar een grote nadruk op", aldus Mazen. De centrale plek van de Torah zegt ook iets over de identiteit van de gemeente. Waar sommige Messiaanse gemeenten in Israël sterk lijken op evangelische kerken in het Westen, heeft Shavei Tsion een meer religieus-Joods karakter. Sommige mensen dragen een keppel en een tallit (gebedskleed).

Lees hier meer over het werk van Comité Gemeentehulp Israël

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.