Richard Dawkins

Nieuws

01 november 2019 door Geerten van Breugel

Atheïst Richard Dawkins vindt religie nuttig: ”Iemand moet met de mens meekijken, anders kunnen ze slechte dingen doen”

Als religie werd afgeschaft, zou dat mensen ”het recht geven slechte dingen te doen.” Dit zijn de woorden van één van de meest bekende atheïsten, Richard Dawkins. Bij de Britse krant Times gaf hij een interview en liet hij merken dat religie een goede invloed op mensen heeft. ”Mensen voelen zich anders vrij om slechte dingen te doen, want ze voelen dat God hen niet langer bekijkt.”

Ze hebben dus een ”hemels oog” nodig, zegt hij. In het artikel gaat Dawkins in op zijn laatste boek ”Outgrowing God” waar bij de University of Newcastle een experiment werd gedaan in hoeverre mensen eerlijk waren bij het geven van geld voor een kopje koffie als er iemand meekeek. ”Mensen betaalden gemiddeld drie keer zo veel voor hun koffie als er iemand meekeek.”

Reacties

Als moraal niet van God komt, dan zou er inderdaad geen moraal bestaan, niemand zou kunnen weten wat goed en kwaad is. Interessant dat een atheïst hiermee komt, zonder tot het inzicht te komen dat aangezien men innerlijke kennis van moraal heeft, dit bewijst dat God bestaat, want van nature zou men zulke kennis niet kunnen hebben.
Zie het YouTube filmpje over "The Moral Argument"

https://www.reasonablefaith.org/moral

Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Al 99 procent van het bedrag is opgehaald. Draag je bij?