Online training
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

06 november 2019 door Patrick Goede

NET Foundation traint Afrikaanse christenen online: "Ideaal voor voorgangers die niet ver kunnen reizen naar een Bijbelschool"

Monique van der Werf coördineert de online trainingen van NET Foundation. Ze helpt beginnende voorgangers in Afrika met het verdiepen van hun Bijbelkennis. Het is voor hen soms lastig om een fysieke Bijbelschool te bezoeken omdat deze ver weg zijn of teveel geld kosten. "Er is grote behoefte aan toerusting van voorgangers op het zuidelijk halfrond", zegt Monique. 

De missie van NET Foundation is het toerusten van voorgangers voor het werk in Gods Koninkrijk. Zodat zij met praktische Bijbelse kennis, inzichten en vaardigheden in staat zijn om met 'hoofd, hart en handen' hun werk te verrichten.

De cursus is online, waarom hebben jullie hiervoor gekozen?
"Door het online aan te bieden, kun je de enorme afstanden overbruggen. De cursisten komen uit onder andere Oeganda, Ethiopië, Kenia, Gambia en Nigeria. Ze kunnen voor deze cursus niet naar ons toe komen en wij niet naar hen. Je maakt dus mogelijk wat anders niet mogelijk zou zijn."

Wat zijn daar de voor- en nadelen van?
"Door het online aan te bieden kun je de cursus volgen waar je wilt, maar ook wanneer je wilt en in je eigen tempo. Dat zijn grote voordelen. Zeker op het zuidelijk halfrond, waar afstanden veel groter zijn en de mobiliteit veel minder. Een voorganger op het platteland in bijvoorbeeld Uganda heeft zelf vaak alleen een fiets."

"Er zitten ook nadelen aan een online cursus. Je hebt geen face-to-face contact, zoals in regulier onderwijs. Ook is er meer doorzettingsvermogen nodig om de cursus af te maken, omdat je het in je eentje doet. We proberen dat te ondervangen door lokaal een team van cursisten te vormen. Zij kunnen elkaar aanmoedigen of op een vast dagdeel in de week samen door de cursus gaan. In Afrika zijn er ook uitdagingen als het gaat om de technische kant. Elektriciteit is niet overal beschikbaar. Vaak is de internetverbinding een uitdaging of is die relatief duur."

"Ondanks deze nadelen, merken we toch dat cursisten gedreven zijn om de cursus te volgen, omdat zij de grote behoefte aan toerusting zien."

Wat vind je er zo leuk aan?
"Leuk, leuk… het is vooral erg mooi werk, werk in Gods Koninkrijk. Er is grote behoefte aan toerusting van voorgangers op het zuidelijk halfrond. Dat heb ik zelf ervaren toen ik recent weer in Oeganda was, zo’n honger naar Bijbels onderwijs. Het is prachtig dat we als NET Foundation veel meer voorgangers wereldwijd kunnen toerusten door ook online onderwijs te gebruiken."

Gaan jullie zelf ook naar deze NET Study Centres toe? en wie zitten daar?
"Ja, van tijd tot tijd gaan we naar de NET Study Centres toe om de trainers in het veld te ontmoeten, het werk te evalueren of om aanwezig te zijn op een conferentie over een nieuw onderwerp. We werken daar met lokale trainers, die de context van binnenuit kennen. Die lokale trainers verzorgen de conferentie in principe helemaal zelf."

Wat houdt het franchisepakket voor de partners precies in?
"We bieden partners de mogelijkheid om met onze cursussen lokale voorgangers toe te rusten. Wij trainen de partners online en stellen onze cursussen ter beschikking. De partner vormt een team van lokale trainers die voorgangers ter plekke face-to-face toerusten. Dit concept is recent gestart." 

Hoe zien jullie de levens van de mensen die jullie trainen veranderen?
"Hiervoor kan ik misschien het best de mensen zelf aan het woord laten. Een student die de cursus online volgde vertelde ons dat "ze het online platform erg waardeerde". Het hielp haar om diepgaand te praten over wat geloven inhoudt. "Dit is de informatie die mijn regio nodig heeft. Elke les heeft me geholpen God meer te zoeken. Ik zie uit naar meer. Dit is ideaal voor voorgangers in de dorpen die niet ver kunnen reizen om naar een Bijbelschool te gaan. Onder hen is er een grote behoefte aan dit soort trainingen", vertelde ze mij. Ze was enorm dankbaar voor het werk van de NET Foundation."

"Een andere voorganger uit Oeganda, Henry Lubowa vertelde ons dat de cursus zijn ziel opbouwt en dat het zijn relatie en kennis van God verdiept heeft. Dat bekering het beginpunt is en niet het eindpunt was bijvoorbeeld zo'n inzicht dat hij door de cursus kreeg. Ook Miriam Onyenga, de vrouw van een voorganger uit Kenia is door de conferentie zich gaan verdiepen in het Oude Testament. Dat had ze voorheen nog niet eerder gedaan."

Wat krijgen jullie mee van de veranderingen binnen de gemeenschappen die zij leiden?
"We werken nog maar kort via NET Study Centres, terwijl veranderingen in een gemeenschap langzaam gaan. Op termijn hopen we te zien wat dit in de gemeenschappen voor impact heeft. Op dit moment horen we wel dat voorgangers die de conferenties bezoeken willen doorgeven in hun gemeente wat ze geleerd hebben. Dat zijn tekenen van hoop en het geeft vertrouwen voor de toekomst! Het is daarom extra belangrijk dat we met dit werk door kunnen gaan, zodat we op lange termijn een blijvende verandering in de gemeenschappen bewerkstelligen."

Ja, ik wil NET Foundation steunen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.