Alain Verheij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

29 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

Theoloog luidt noodklok over kerkverlating: "Het lukt niet om het geloof opnieuw aan te wakkeren bij jongeren"

"Mijn werk bestaat uit pogingen om het enthousiasme voor het geloof opnieuw aan te wakkeren bij generatiegenoten. Na een paar jaar voltijd door ’t land trekken kan ik concluderen dat dit niet lukt", schrijft Alain Verheij in een blog op de progressief-christelijke weblog Lazarus.

De theoloog onderstreept dat er "honderd smaken kerkverlaters" zijn. "Marie ging weg omdat haar kerk homofoob was. Rutger vertrok toen hij de evolutietheorie had leren kennen. (...) Anna verveelde zich elke zondagochtend stierlijk, Jimmy las thuis theologische boekjes en werd te slim voor de dominee. Stefan kreeg kanker en weinig kerkelijke steun, Barend speelde sinds zijn jeugd piano, maar werd vervangen door een aanbiddingsleider met een oorbel. Ina probeerde haar traditionele kerk net zolang evangelisch te maken tot ze er zelf een burn-out van kreeg."

"De meesten van ons glijden simpelweg de kerk uit", maakt Verheij duidelijk. "Ik weet wel zeker dat ik een van hen was geweest als ik van de kerk niet mijn werk had gemaakt. (...) Geloof ik nog in die aangekondigde comeback van religie? Ik zie hem niet écht. Maar ik ga wel steeds vaker denken dat we met halfopen ogen en vaak zonder doordachte gronden een kapitaal verkwanselen. Zonder enige goede vorm van alternatief te hebben bedacht. Het heeft in al z’n begrijpelijkheid iets decadents, iets laks, iets eeuwig jammers.

We kunnen nu nog schakelen - mits die twintigers en dertigers zich over hun arrogante weerzin heen zetten en contact gaan leggen met de oudere traditie en medegelovigen. Mits die aloude kerkmannen van hun onaantastbare troon stappen en ruimte bieden aan de diverse toekomst. Mits die lethargische middengeneratie van veertigers en vijftigers eens een keer zelfbewust en actief de broodnodige bruggen gaat slaan."

Lees hier het volledige commentaar van Alain Verheij

Reacties

Beste Alain, Gelukkig zijn er ook andere geluiden. Jong volk zoekt radicaliteit, relevantie en echtheid. Zulke kerken bestaan en zijn groeiende. Een aspect dat steeds genegeerd wordt is de Heilige Geest. Alleen Gods Geest kan de Christengemeente nieuw leven inblazen, mits men zich daar voor opent; nieuwe wijn. Enne ... ooit waren de gelovigen eenvoudige ongeletterde mensen uit het volk en de impact was groot, totdat de scholastici de dienst gingen uitmaken en in hun arrogantie en carrière-drift de kerk verkwanselen aan wetenschap en staat.
M
En toch kan het wel! Probleem is vaak dat een ‘ organisator’ of ‘ aanjager’ hoge verwachtingen heeft.

Voorbeeld: een ALPHA cursus met ‘ maar’ 5 deelnemers wordt geannuleerd omdat er niet genoeg deelnemers zijn. Maar 2 is genoeg! Begin laagdrempelig, begin niet over de kerk, maar over Jezus, want daar gaat het toch uiteindelijk om.

Heel veel goedbedoelde acties gaan over de kerk, en daar hebben mensen geen band meer mee. Kleine initiatieven, zoals ALPHA, koffiedrinken, geloofsgroepjes.
Een lang verdrietig verhaal over de kerk zonder dat de naam van Jezus er in staat.Is dat kenmerkend ?Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen