Ds. M. Klaassen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

29 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

Ds. M. Klaassen reageert op kritiek van arts na zijn betoog over ivf-behandeling: "Niet alle bezwaren zijn weggenomen"

"Bij de worsteling van echtparen rond ivf passen ons begrip en empathie. Toch blijft de vraag staan of een techniek die alleen kon ontstaan langs de weg van miljoenen verloren levens in wording een begaanbare weg is voor een christen", schrijft ds. M. Klaassen op zijn blog. Arts Alie Hoek-van Kooten constateerde in het Reformatorisch Dagblad onlangs onjuistheden in Klaassens kritische betoog over ivf-behandelingen.

In dit artikel plaatste Klaassen vraagtekens bij ivf-behandelingen. Hoek-van Kooten signaleerde vervolgens "eenzijdigheid en verschillende onjuistheden" in zijn betoog. "Er ontstaat geen meervoudige zwangerschap en daarom hoeven er ook niet een of meer embryo’s te worden weggehaald! In genoemd artikel wordt ten onrechte gesteld dat dit wel het geval zou zijn."

"Volgens Hoek bevatte mijn betoog 'verschillende onjuistheden'", reageert de predikant uit Arnemuiden. "Dat is niet terecht; in mijn artikel beschreef ik de gángbare procedure rond ivf. Terecht wijst Hoek erop dat er behandelmethoden zijn waarbij geen restembryo’s overblijven. Dat mogen we zeker als winst zien. Ik kan me voorstellen dat voor echtparen hiermee drempels wegvallen en zij tot ivf overgaan.

Toch zijn hiermee niet alle bezwaren weggenomen. Hoek doet het voorkomen alsof ivf vergelijkbaar is met een keizersnede. Daarmee vergelijkt ze appels met peren. De tweede is een medisch noodzakelijke handeling. Ivf is daarentegen een niet-noodzakelijke keuze. Er zijn echtparen die daar niet voor kiezen, hoezeer ze ook naar kinderen verlangen. Hoe volstrekt legitiem en begrijpelijk een kinderwens ook is, een huwelijk zonder kinderen is volwaardig.

Anders dan Hoek deel ik de zorg van Jochemsen dat echtparen te vaak zich onvoldoende laten informeren over de ethische kant. Ik kan me vergissen, maar ik vrees dat er te vaak ook op eigen houtje wordt gehandeld, zonder dat de complexe vragen voldoende gepeild worden."

Lees hier de volledige blog van ds. M. Klaassen.

Lees ook: Arts signaleert onjuistheden in betoog ds. Klaassen over ivf-behandeling: "Ivf wordt door christenen niet stilzwijgend geaccepteerd".

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.