vaticaan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 oktober 2019 door Katholiek Nieuwsblad | Reformatorisch Dagblad

Zuid-Amerikaanse bisschoppen willen dat getrouwde mannen priester kunnen worden

De bisschoppen uit de Amazone roepen op om te kijken naar de mogelijkheid getrouwde mannen met een stabiel huwelijk tot priester te wijden. Ook vragen ze om formele rollen voor vrouwen in de geloofsgemeenschappen, ook op besluitvormend vlak, schrijft het Katholiek Nieuwsblad.

Hoewel het document de gave van het celibaat binnen de Rooms-Katholieke Kerk en de noodzaak van celibataire priesters binnen de regio benadrukt, stelt het de wijding van “geschikte en gewaardeerde mannen van binnen de gemeenschap” voor, mannen die “een vruchtbaar permanent diaconaat kenden en een adequate vorming voor het priesterschap ontvangen en een gewettigd en stabiel gezin hebben”.

Een expliciete vraag om het diaconaat open te stellen voor vrouwen, bevat het document niet. Wel wordt opgemerkt dat “een groot aantal” deelnemers aan de voorbereiding van de synode, en verschillende synodevaders hier voorstander van zijn. Dit alles opdat “de stem van vrouwen gehoord kan worden, ze geraadpleegd worden en mogen deelnemen aan de besluitvorming” binnen de Kerk.

Volgens Vaticaankenner en NOS-correspondent Andrea Vreede kan het Amazone-besluit een precedent scheppen en op den duur een oplossing zijn voor het grote tekort aan priesters in Europa, voegt het Reformatorisch Dagblad toe. De paus heeft deze synode volgens haar als een proeftuin gebruikt. Hij wil nieuwe wegen onderzoeken om het geloof uit te dragen in een steeds sneller veranderende wereld.

Reacties

Heel goed en bemoedigend nieuws dat ook getrouwde mannen priester kunnen worden. Hopelijk is dit een opstap naar de afschaffing van het verplichte celibaat. De Bijbel geeft immers geen grond voor het verbieden van een huwelijk voor priesters. Ook Petrus, de eerste paus (?), was getrouwd (Matt. 8:14).
H
@ Guijt. Op grond van de Schrift geloof ik ook niet dat Petrus de eerste eerste paus was. “Math 23. 8Doch gij zult niet Rabbi genaamd worden; want Een is uw Meester, namelijk Christus; en gij zijt allen broeders.

9 En gij zult niemand uw vader noemen op de aarde; want Een is uw Vader, namelijk Die in de hemelen is.

10 Noch zult gij meesters genoemd worden; want Een is uw Meester, namelijk Christus.”Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.