jehova's getuigen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 oktober 2019 door Patrick Simons

Ilona verliet Jehovah's Getuigen: "Het voelt alsof je ouders je bij het grofvuil zetten"

Al vanaf haar geboorte was ze onderdeel van de Jehovah's Getuigen Gemeenschap. Na 33 jaar besloot Ilona dat het genoeg was geweest en stapt ze eruit, met alle gevolgen van dien. Ze beschrijft het in haar recent verschenen boek én spreekt er over met Vrouw.nl. "Het voelt alsof je ouders je bij het grof vuil zetten."

Hoe ouder Ilona wordt, hoe meer ze beseft dat ze het met lang niet alles eens is wat binnen de gemeenschap gebeurt. Als ze 29 is, besluit ze te scheiden en wordt ze steeds minder actief. In 2018 kiest ze voor definitieve uitsluiting met gote gevolgen: "Je complete leven wordt in één klap weggegooid. Alles valt weg, je vienden, familie, structuur en ritme. Ik voelde me compleet verlaten. Niets is meer zeker, niks is meer veilig. Je moet helemaal opnieuw beginnen."

"Als ik terugkijk, denk ik: hoe kon ik hierin geloven?", vertelt Ilona. "Je denkt zelf niet meer na. Jehova's getuigen geloven bijvoorbeeld in Armageddon. De hele aarde wordt gereinigd en daarna kom je in het paradijs. Maar wat ze dus eigenlijk beweren, is dat de volledige wereldbevolking wordt uitgemoord en dat alleen Jehova's er nog mogen wonen. Dat is absurd. Maar als je erbij zit, dan heb je niks te vinden."

Lees het hele interview op Vrouw.nl.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.