Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

28 oktober 2019 door Patrick Simons

Zo'n 100.000 niet-Westerse christenen in Rotterdam: huisvesting kerken een probleem

Er wonen in Rotterdam maar liefst 100.000 christenen met een niet-Westerse achtergrond. Dat leidt er weer toe dat er in de stad meen kleine 200 verschillende migrantenkerken zijn gevestigd. Het is lastig om deze allemaal te huisvesten. Het NRC maakte een reportage.

Er worden verschillende migrantenkerken bezocht. Ook Pinkstergemeente Eagle's Wings Church, een kerk die gevestigd is in een oud gymzaaltje. "Deze gemeente zat eerst in een buurthuis", vertelt Harm van Schie, diacaonaal opbouwwerker bij Samen Kerk in Nederland (SKIN) Rotterdam tegenover het dagblad. "Maar in buurthuizen mogen geen religieuze bijeenkomsten meer worden gehouden. Door de verhuizing naar dit voormalig industriegebied zijn ze wel wat leden kwijtgeraakt."

Gaandeweg het gesprek met het voorgangersechtpaar van deze gemeente blijkt dat het er in deze kerken totaal anders aan toe gaat dan veel Nederlandse kerken gewend zijn. Zo zitten veel mensen in de problemen met geld of huisvesting. "Je moet ze meer geven dan het Woord van God", vertelt het echtpaar. "Wij regelen contacten met de Voedselbank en makelaars." De huur van de kleine gymzaal bedraagt twintig euro per uur. "Een flinke hap daarvan bekostigen we uit ons eigen salaris. En dat doen we ook bij het kinderprogramma van onze kerk."

De correspondent van het NRC vraagt het echtpaar of ze niet liever in een écht kerkgebouw zouden zitten. "Ja, maar dan moet het wel betaalbaar zijn. Aan de andere kant: Jezus predikte in de openlucht. Het gaat niet om het gebouw, maar om de mensen, de levende stenen."

Lees het hele verslag in het NRC

Reacties

W
Kunnen de gevestigde westerse kerken hun gebouwen niet aanbieden aan deze mede broeders en zusters?
H
Er zijn genoeg lege banken Wim !

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.