eenheid
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

Kerkelijke eenwording GKv en NGK in 2023 is realistisch

De kans is groot dat de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) vanaf 2023 één kerk vormen, blijkt uit een tussenbalans van de regiegroep die de hereniging van beide kerkverbanden begeleidt.

'We zijn als Regiegroep aangenaam verrast door het tempo waarin en het enthousiasme waarmee commissies en deputaatschappen op de verschillende terreinen van het landelijk kerkenwerk elkaar hebben gevonden', laat men weten via Onderwegnaar1kerk.nl. 'Dat gaat veel sneller dan wij hadden gedacht en heel veel hebben wij daar niet aan gedaan. Op een reeks werkvelden hebben het betreffende GKv-deputaatschap en de NGK-commissie samen één rapport geschreven voor de landelijke kerkelijke vergaderingen en willen ze vanuit een gemeenschappelijke visie en werkaanpak als één GKv/NGK-commissie verder. Dat geldt voor werkvelden als de Theologische Universiteit, kerkdienst/liturgie, (financiële) ondersteuning van kerken/classes/regionale missionaire en andere projecten, preventie en hulp bij misbruik in kerkelijke relaties, archief, diaconale zaken en, last but not least, kerkelijke eenheid.

Driekwart van de NGK-gemeenten heeft contact of samenwerking met een GKv-gemeente of is inmiddels helemaal geïntegreerd met de naburige GKv-gemeente. Aan GKv-zijde is het beeld anders, omdat er Noord- en Zuid-Nederland veel GKv-gemeenten zijn waar in de verste verte geen NGK-gemeente bij in de buurt is. Van de 261 GKv-gemeenten onderhoudt een derde contact met een Ngk.'

Tegelijk ziet de Regiegroep dat veel kerkleden niet echt betrokken zijn bij het landelijke eenwordingsproces. 'Ze voelen zich vooral betrokken bij hun eigen plaatselijke gemeente. Het kerkverband staat voor hen op grote afstand en dat geldt dus ook voor de eenwording van twee kerkverbanden. Wat je daar ook van vindt, met die realiteit moeten we dealen.'

Deze nieuwe ontwikkelingen komen aan de orde op de generale synode van de GKv en landelijke vergadering van de NGK tussen februari en juni 2020.

Blijf hier op de hoogte van het eenwordingsproces van GKv en NGK

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.