Kleding
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

Barneveldse Marjolein (23) draagt geen strakke of onbedekkende kleding: "Ik wil mijn broeder geen reden tot struikelen geven"

"In mijn dagelijks leven draag ik gewoonlijk een los vallende rok die over mijn knieën valt en een loszittend shirt", zegt Marjolein van Hoef (23) uit Barneveld. In het Reformatorisch Dagblad vertelt de vrouw waarom zij geen strakke of onbedekte kleding draagt.

Het is voor haar een bewuste keuze om zich bescheiden te kleden. Die beslissing is gebaseerd op haar geloof. "Een argument daarvoor vind ik in Romeinen 14:13: Laten wij dan niet langer elkaar oordelen, maar oordeel liever dit: de broeder geen aanstoot of oorzaak tot struikelen te geven. (...) Het is volledig mijn verantwoordelijkheid om geen aanstoot te geven, maar daarentegen ook volledig de verantwoordelijkheid van de ander om geen aanstoot te nemen."

In een videoserie met CIP.nl legde ds. C.P. de Boer eerder al uit dat je door je kleding kunt laten zien wie je bent als christen: "Als een christenmeisje naar een nieuwe niet-christelijke opleiding gaat en altijd een rok draagt, krijgt daar binnen een week vragen over. Een jongen die bijvoorbeeld niet meegaat in een cultuur van afzakbroeken, krijgt vroeg of laat hier ook een opmerking over. Dat is een prachtig aanknopingspunt om te vertellen wie je bent als christen en waar je voor staat. Het is een 'identity marker', laat zien wie je bent in deze tijd en kleding is daar een prachtig middel voor.”

Marjolein onderstreept overigens dat ze christelijke vrouwen die andere kledingkeuzes maken niet wil veroordelen. "Het is niet per se van belang wie er gelijk heeft, maar dat een ieder persoonlijk vrede met God heeft in zijn of haar hart."

In een eerder interview met CIP.nl stelde ds. de Boer dat je als christen op kunt vallen door "niet mee te gaan in een stuk schaamteloosheid die onze tijd kenmerkt en zichtbaar wordt in het kleedgedrag van mensen". Hoewel de Bijbel niets over concreet kleedgedrag zegt, zien we volgens de predikant wel verschillen. "David was heel anders gekleed dan Jozef bijvoorbeeld. In onze eigen cultuur kunnen we algemene lijnen uit de schrift vormgeven in ons kleedgedrag. Christenen in Afrika doen dat anders dan christenen hier, maar ik hoop dat die onderliggende laag hetzelfde is.”

Rik Bokelman schreef eerder een column op deze website over kleding en trouwjurken in het bijzonder. "Natuurlijk staat er in de Bijbel dat vrouwen zich eerbaar moeten kleden. Dat is een prima richtlijn, al geldt dat voor mannen net zo goed. De vraag is echter wie er bepaalt wat netjes en deugdelijk is. Wanneer is het sexy maar wel oké? Want waar de ene man gevoelig voor is, is de ander dan weer niet. Toch? Zo zijn er bijvoorbeeld mannen die erg opgewonden raken van hoge hakken. Moet je dan hoge hakken ook maar gaan verbieden?"

Jon Bloom vindt dat kleding er wel toe doet, maar dan wel in de juiste context. In dit artikel schreef hij eerder: "Het is niet zo dat de kleding niet uitmaakt voor God. Kleding maakt erg veel uit voor God – alleen niet op dezelfde manier en voor dezelfde redenen als voor ons. God weigert te kiezen voor een zijde in dit debat tussen formeel en casual. Hij vertelt ons wel expliciet wat Hij ons wil zien dragen in de kerk: ‘Wees met nederigheid bekleed, want God keert Zich tegen de hoogmoedigen, maar de nederigen geeft Hij genade.’ (1 Petrus 5:5) Wat moeten we dus dragen? Nederigheid."

Tip van de redactie: Tim werd na de dienst aangesproken op zijn kleding.

De foto boven dit artikel is niet van Marjolein.


Kleding
- Tim werd na de dienst aangesproken op zijn kleding
- Ds. De Boer legt uit waarom veel reformatorische dames bewust geen broek dragen: "Laat zien wie je bent in deze tijd"
- Volgens ds. C. P. de Boer heeft God ons bewust kleding gegeven: "We hebben met een heilig God te maken"
- Ds. De Boer vertelt waarom hij als dominee zwarte kleding draagt: “Als ik in Canada predikant was, zou ik een blauw pak dragen”
- Ds. De Boer vraagt zich af of God ons kledingregels geeft: “Kleding maakt duidelijk wie ik voor God wil zijn”
Meer over kleding »

Reacties

A
Marjolein, als bijbels voorbeeld voor veel vrouwen, die Gods liefde begrijpen en doen. Zeker in het aanbiddingsteam van evangelische gemeenten. Vergeef ons mannen, ....lieve zussen in Jezus, we zijn door God geschapen met deze gaven binnen het huwelijk.
Ik kom regelmatig in Ede, maar nu jullie dit onderwerp aanhalen, wil ik toch het volgende opmerken. Ik heb een dubbel gevoel bij dit artikel omdat ik in de praktijk regelmatig wat anders zie. Juist in de traditionele kerken. Dan heb ik het over de in mijn ogen juist geraffineerde kleding die soms het tegenover gestelde laat zien. Vroomheid kan dicht tegen onreinheid aanliggen. Ik ben blij met C.I.P, maar ik moest dit geluid toch even laten horen.
r
Zeer onder de indruk van de stellingname van Marjolijn.

Zoals zij haar keuze uitlegde,daar kan ik alleen maar respect voor hebben
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.