Frankrijk vlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 oktober 2019 door Geerten van Breugel

Grootste partij in senaat Frankrijk: kieslijst op religieuze grond verbieden

De leider van de partij The Republicans in Frankrijk, Bruno Retailleu, zegt in een interview met Le Journal du Dimanche een voorstel voor een wet in te dienen om kieslijsten met een religieuze grond te verbieden. Retailleu, leider van de grootste partij in de Senaat, komt met het initiatief nadat de Democratic Union of Muslims zegt mee te doen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens Evangelical Focus staat dit voorstel niet op zich in het islamdebat, en dat beaamt ook Retailleu: “De politieke islam bouwt aan een anti-staat, met verdeelde en anti-republikeinse waarden. Zulke religieuze partijen willen ten koste van anderen privileges verlenen aan groepen.“ De Franse minister-president Christophe Castaner heeft inmiddels gereageerd, hij denkt dan een verbod wellicht tegen de grondwet ingaat.

Christenen in Frankrijk maken zich vooralsnog weinig zorgen: op het moment is er geen louter christelijke partij die zich opmaakt voor de verkiezingen.

Reacties

Om de (politieke) islam in te dammen worden ook vaak de christenen meegesleurd.

Dat zie je ook in Nederland.

Onder de noemer (anti)discriminatie, worden dan maar "alle" religies verbannen.

Vraag die mij bezighoudt: het humanisme, is dat gevrijwaard van "de ban"....?
H
@Hans ik denk dat het humanisme gevrijwaard blijft van de ban. Als de mens overgeleverd is aan de grillige bewegingen van de menselijke geest zal het humanisme van kleur verschieten en voor de overheid acceptabel blijven. Wellicht ontstaat er dan een soort neohumanisme ?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.