Ds. A. Simons
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

Kerkganger verdrietig na bezoek kerkdienst: 'Ik werd letterlijk bang van de dominee'

'Onlangs heb ik een dienst bijgewoond waarin een dominee voorging waar ik letterlijk bang van geworden ben. Zo werden uitspraken gedaan als: 'Je moet echt niet denken dat je zomaar bekeerd bent. Dat moet je echt niet denken, hoor.' En: 'Er zullen maar weinig mensen bekeerd worden. De meesten zullen verloren gaan en een paar gaan naar de hemel'', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. A. Simons (foto) geeft advies.

"De manier hoe deze dominee op dingen reageert is niet mijn manier. Vroeger wel, maar nu niet meer", maakt de hervormde predikant duidelijk. "In de tweede plaats is de toonzetting in de waarschuwingen volgens mij niet de toon van de Schrift. Waarschijnlijk reageert deze dominee uit reactie. Hopelijk niet uit arrogantie. Heel duidelijk blijkt uit zijn uitspraken dat hij dingen ziet en hoort waar hij heel bezorgd over is. Maar waar is hij bezorgd over?

De prediking hoort wel een woord te zijn om jezelf te beproeven (Gal. 6:4/2 Kor. 13:5). Om je te toetsen aan het Woord. Niet een dominee oordeelt, maar het Woord beproeft en oordeelt. (...) Waarschijnlijk zit deze dominee naar zijn mening in een ‘betere’ kerk. (...) Het is nog maar de vraag of het Woord zo over de kerk spreekt. Volgens mij is er maar één Kerk en die is volmaakt in Christus. Een Kerk zonder vlek of rimpel.

Mijn vriend of vriendin, laat al de uitspraken die je gehoord hebt achter aan Zijn voeten. Breng ze daar en bidt in Christus om een oprecht hart om voor God in een diepe afhankelijkheid in die slechtste kerk te wandelen opdat andere gewonnen mogen worden voor Christus."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

E
Erger nog, niemand wordt bekeerd. Het is een wederkerend werkwoord, ZICH BEKEREN. We worden gered, behouden door de Genade Gave. DOOR het geloof, hetzelfde geloof dat Abraham had in nog onbesneden staat. Lees Romeinen 4 en laat je niet ontmoedigen door moderne farizeers, ten tijde van Jezus hielden ze de toegang ook al tegen voor hen die in wilden gaan. Als in de eerste eeuw mensen zich in grote getale konden bekeren/tot geloof komen, en "toegevoegd" werden aan de Gemeente, kan dat nu nog steeds. Het is nog genadetijd.
B
Om dergelijke mogelijk negatieve ervaringen vermeed ik met mijn niet-christelijke logeervriend meestal de gang naar de HHK en aanverwante kerken waar ik destijds naartoe ging. Puur omdat ik achteraf meestal aan het puin ruimen was bij hem (vooroordelen ontkrachten (voor zover mogelijk)). Dus om niet af te knappen op God zelf, voor de zekerheid niet naar degelijke kerken gaan met niet-christenen.
A
Als tegenhanger en in de naam van Jezus bid ik: voordat Hij terugkomt, zullen velen en velen nog tot bekering komen!
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events