voltooid leven
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

Huisarts worstelt met 'de dood op bestelling': "Een leven dat op het punt staat te verdwijnen, moeten we koesteren"

Sinds het Openbaar Ministerie in 2018 besloot vier euthanasiezaken te onderzoeken, staat de euthanasiepraktijk voor huisarts Michelle van Tongerloo op scherp. "Eén arts moest recent voor de strafrechter verschijnen. Ik lijk niet de enige arts te zijn die terughoudender is geworden", schrijft ze in De Correspondent.

"Alleen wanneer ik zie dat een patiënt ondraaglijk lijdt en er geen uitzicht meer is op verbetering, verleen ik euthanasie", onderstreept zij. "Maar nu zie ik gebeuren dat we de grenzen dusdanig verschuiven dat we geen regels of criteria meer nodig lijken te hebben voor een zelfgekozen dood. Het verdeelde (liberale versus christelijke) kabinet heeft een onderzoek besteld naar de mogelijkheden om de euthanasiewet te verruimen. Euthanasie zou ook mogelijk moeten zijn bij een ‘voltooid leven’."

De arts vraagt zich af wanneer een leven voltooid is en verwijst naar het enige onderzoek naar ‘voltooid leven’, wereldwijd, van Els van Wijngaarden. "Ze omschrijft het ‘voltooid leven’ als ‘een kluwen van onvermogen en onwil nog langer verbinding te maken met het leven." Ze interviewde vijfentwintig mensen tussen de 67 en 99 jaar. Eén ding hebben ze gemeen: eenzaamheid. "De doodswens van de ouderen die Van Wijngaarden interviewde, is ambivalent. Ze willen eigenlijk niet dood, maar kúnnen zo ook niet leven."

Legalisatie van zelfdoding bij een ‘voltooid leven’ romantiseert volgens Van Tongerloo "de rauwe werkelijkheid waarin eenzame ouderen zich schamen voor hun overbodigheid". "Investeer in de plekken waar mensen die hun leven voltooid vinden, de aandacht kunnen krijgen die zij nodig hebben. Bijvoorbeeld in hospices. (...) Organiseer praatgroepen voor ouderen. Creëer meer verlofmogelijkheden voor familie."

Verder zou de term 'voltooid leven' volgens haar veranderd moeten worden in ‘lijden aan het leven’ of ‘gedoofde levenslust’. "Een leven dat op het punt staat te verdwijnen, moeten we koesteren. We moeten het lijden dat daarbij hoort serieus nemen, om er zelf ook mee geconfronteerd te durven worden. Bestrijd het niet te veel, betreed het."

De coalitie (VVD-CDA-D66-ChristenUnie) heeft in het regeerakkoord geen concrete maatregelen voorgesteld op dit punt. Besloten werd dat er een onderzoek gestart wordt naar de omvang en omstandigheden van de groep mensen voor wie de hierboven door de commissie-Schnabel genoemde ruime interpretatie en toepassing van de bestaande euthanasiewetgeving onvoldoende soelaas biedt in de ogen van betrokkenen.

Onlangs kondigde D66 een nieuw wetsvoorstel aan om mogelijkheden voor euthanasie te verruimen. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers reageerde verbolgen.

Lees hier het volledige artikel op de site van De Correspondent.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.