holman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 oktober 2019 door Patrick Simons

Waarom islamitische gebedsoproep en kerkklokken niet te vergelijken zijn: "Oproep tot gebed is dwingend"

De Blauwe Moskee in Amsterdam wil het plan om de gebedsoproepen te gaan versterken via luidsprekers doorvoeren. Voorstanders vergelijken de gebedsoproepen onder meer met kerkklokken, maar dat is volgens tegenstanders een onzinnige vergelijking.

Imam Yassin Elforkani zegt dat het de bedoeling is dat de oproep tot gebed over drie weken iedere vrijdag door de luidsprekers zal schallen in de wijk. Het doel van het bestuur van de moskee is om hiermee de islam in Amsterdam te normaliseren. "We willen laten zien dat Allahu Akbar iets moois is. Daarmee kunnen we veel negativiteit wegnemen", vertelde de imam eerder over de beweegredenen tegenover AT5.

Wat opvalt is dat voorstanders de versterkte oproep tot gebed vergelijken met kerkklokken. Theodor Holman is het daar niet mee eens. "Een kerkklok veroorzaakt een reeks klanken", schrijft hij in zijn column in Het Parool. "Die geven soms de tijd aan en soms iets anders. Ze hebben verder geen betekenis. Zelfs als zou ik weten wat die klanken beduiden, dan komt dat omdat ik tot de groep behoor voor wie die code bestemd is. Een oproep tot gebed daarentegen is dwingend, het is taal, ook al versta ik die taal niet. Wat ik wel versta, vind ik dreigend: Allahoe akbar, Allahoe akbar!"

De columnist stelt dat hij daar niet mee geconfronteerd wil worden: "Het doet mij denken aan dood en verderf. Maar ik zal dat geblèr met respect, en geweldloos, bestrijden."

Ook Annabel Nanninga, fractievoorzitter van Forum voor Democratie in Amsterdam, vindt de vergelijking met kerkklokken onzin. "Er wordt Amsterdammers straks letterlijk toegeschreeuwd dat er maar één god is, de grootste nog wel, en er is een gebod om naar de moskee te komen. Dat valt uit klokgeier niet te destilleren, het non-verbaal geklingel van onze kerkklokken kan bovendien van alles aanduiden: het begin van een dienst, een begrafenis, een huwelijk of simpelweg de tijd", zo schrijft ze op de website van haar partij.

"Moskeeën zouden net als Nederlandse kerken een klok kunnen luiden", vervolgt Nanninga. "Of de oproeper gaat op de minaret of hangend uit het raam onversterkt zijn strijdkreet letterlijk van de daken schreeuwen. Als zijn god werkelijk de grootste is, heeft hij geen versterker nodig om de gelovigen tot zich te laten komen."

Reacties

Heel sterk van Annabel Nanninga...als allah de grootste en enige god is dan heeft hij geen verterkte oproep nodig. Het zou een protest van zo heb je me niet teweeg brengen als de kerken versterkt zouden oproepen om naar de kerk te komen omdat Jezus de enige en echte God is! Laten we dat maar doen. Kijken hoe snel er een wet komt om oproepen te verbieden!
H
Klokgelui waarschuwde vroeger ook bij onraad en rampen. Hoelang zouden de klokken nog moeten luiden voordat de multiculti ‘s wakker worden. FvD in Amsterdam is gelukkig wakker.
E
Zelfs een ongelovige historicus of theoloog zal beamen dat de oude heilige boeken (der joden), waarin Abraham Izak offert , omdat hij vertrouwt op God, gewoon vervalst zijn door Izak en Ismael te verwisselen, eeuwen later.Een waar gelovige is iemand die alles eerst onderzoekt of zaken kloppen, ipv klakkeloos zijn ouders na te praten. En dan komt de Bijbel toch echt als winnaar uit de bus.

Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.