Turkse troepen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

Syrische christenen ernstig bezorgd na besluit Trump en Turkse invasie: "Turkije probeert ons uit te roeien"

Een paar weken geleden startte Turkije een invasie in Noord-Syrië. Ook tienduizenden christenen sloegen op de vlucht, merkt CBN News op naar aanleiding van verontrustende berichten aan de Syrisch-Turkse grens.

Begin dit jaar sprak CBN News met pastor Zani en zijn vrouw Chinar over het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om zijn troepen uit Noord-Syrië terug te trekken. Het echtpaar begreep Trumps besluit niet. Tien maanden later heeft Trump zijn besluit doorgezet en besloot de Turkse president Erdogan Syrië binnen te vallen. Zani en Chinar vrezen dat hun stad Kobani wordt afgesloten van de buitenwereld en als ratten in de val terechtkomen. "Dan wordt het echt een ramp. We weten niet wat er gaat gebeuren."

Rohani TV sprak met Ziad Mussa, één van de weinige christenen in Ras al-Ayn, een Noord-Syrisch dorp. Hij beweert dat Turkije "de christelijke kerken en het erfgoed vernietigt en christenen in de Koerdische gebieden probeert uit te roeien".

Rudaw24 liet chrsitenen uit de Noord-Syrische plaats Qamishli aan het woord. Een christen die zichzelf Sawmi heeft een boodschap voor de Amerikanen: "Het christendom is in gevaar. Als het christendom in dit deel van Syrië uitsterft, zal het christendom in het hele land verdwijnen. Wij spreken de taal van Jezus (Aramees, red.). Als wij verdwijnen, zullen er geen christenen meer overblijven."

Rabbi Abraham Cooper van het Simon Wiesenthal Center, een internationale Joodse mensenrechtenorganisatie, benadrukt dat het de taak van Amerika is om de godsdienstvrijheid in de regio te beschermen. "Als Amerikaan schaam ik mij voor wat er nu gaande is." Hij vindt dat de Amerikanen de Turkse invasie in Syrië moeten beëindigen.

Volgens de Verenigde Naties zijn inmiddels 130.000 mensen op de vlucht geslagen. Onder hen zijn naar schatting 40.000 christenen. Veel christenen doen een beroep op de Amerikaanse president.

Lees ook: Christenadvocaat leeft in de hel van Syrië en vraagt om gebed: "Overal om ons heen vallen de raketten en bommen".

Reacties

H
Turkije een betrouwbare NAVO bondgenoot ?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.