Syrisch kindje
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 oktober 2019 door EO Visie

Koerdische huiskerkleider vreest etnische zuivering in Syrië

De leider van de Koerdische huiskerk in Amsterdam, Zmnako Karem, ziet het als zijn taak om de nood van zijn volksgenoten in Noordoost-Syrië onder de aandacht te brengen bij de Nederlandse overheid en de EU. Dit vertelt hij tegenover EO Visie. Veel vertrouwen op een goede afloop heeft hij echter niet: “Dit betekent een etnische zuivering. Ik word er gewoon misselijk van.”

“Het is gruwelijk wat er op dit moment gaande is in het noordoosten van Syrië," aldus Karem. "Een paar jaar geleden hebben de Koerden samen met onder anderen de christenen het vuile werk voor het Westen opgeknapt door IS tot op zekere hoogte te verdrijven. En nu worden ze door de westerse mogendheden achtergelaten en voor de leeuwen (lees: ‘Turkije’) gegooid, die hen zullen afmaken. Want dat is wat er op dit moment gebeurt: er vallen bommen en onschuldige burgers komen om. Dat gebeurt niet op een andere planeet, maar slechts een paar honderd kilometer van Europa vandaan.”

Politiek
Volgens Karem is er te weinig aandacht in de politiek voor de kwestie. “En daarom zet ik me in om de situatie aan te kaarten bij de Nederlandse overheid, maar ook bij de EU. Om te vertellen wat er nu gaande is. Want het is puur kwaad wat daar gebeurt en de situatie is buitengewoon zorgelijk. Het probleem is ook dat er steeds minder nieuws uit het gebied naar buiten komt, omdat alle westerse media en ngo’s uit het gebied vertrokken zijn.”

“Bid voor vrede en rust. Bid voor de Koerden en de christenen die in dit gebied wonen. En steun de hulpacties die opgericht worden via het Rode Kruis of via kerken.”

Lees het hele artikel op de site van EO Visie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.