klimaatprotest
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 oktober 2019 door Patrick Simons

Dominee uit Amsterdam roept op om het woord 'klimaatreligie' te vermijden

Dominee Johan Visser vindt het opvallend dat klimaatcritici het woord religie kiezen om duidelijk te maken dat de klimaatverandering. Net als religie in hun ogen, een verzinsel is en bovendien bedoeld om mensen in hun vrijheid en plezier te beknotten met strenge regels en de angst voor hel en verdoemenis. Dat schrijft hij in zijn blog.

Juist om die reden verbaast het de predikant dat ook christelijke klimaatseceptici het woord gebruiken. 'Al gebruiken ze het natuurlijk op een andere manier. Zij wijzen als Bijbelse profeten op het gevaar van afgoderij: het klimaat of de aarde krijgen een goddelijke status en dreigen daarmee de plaats van de enige God in te nemen. Maar daarbij zien ze wel over het hoofd dat ze meesurfen op het beeld dat alle godsdienst fake en beknellend is. Het lijkt mij dat ze zo de tak waarop ze zelf zitten aan het afzagen zijn.'

Overigens erkent Visser dat de beweging rondom klimaatverandering religieuze dimensies heeft: 'Er is sprake van zonde en schuld, van een paradijselijk ideaal en een dreigende vernietiging en er zijn profeten die mensen inspireren of haat oproepen, zoals Greta Thunberg. Maar de klimaatverandering is wel degelijk gebaseerd op permanent wetenschappelijk onderzoek en het klimaatbeleid gaat over nuchtere veranderingen die te maken hebben met menselijk gedrag, technologie en politiek beleid. Je kunt best kritiek hebben op de religieuze dimensies van de klimaatbeweging, maar het is oneerlijk en dom om te denken dat je daarmee de harde, reële en kritische kant van klimaatverandering niet meer serieus hoeft te nemen.'

Lees de hele blog.


Klimaatverandering
- Meteoroloog Reinier van den Berg is klaar met 'klimaatontkenners': "De twijfel heeft nu lang genoeg geduurd"
- Klimaatverandering, het nieuwe evangelie?
- Waarom christelijke klimaatactivisten een brug in Amsterdam blokkeren: "Het klimaat hoort volledig bij het werk van Jezus"
- De klimaatmars: waarom iedere christen mee zou moeten doen
- Klimaatverandering? Klopt het wel wat ze ons vertellen?
Meer over Klimaatverandering »

Reacties

A
Het punt van discussie is of dat wat de klimaatfanatici doen een ‘religie’ is, en ja dat is het, omdat 1) het(bedachte) klimaat verheven wordt tot een godheid, die geen tegenspraak dult, 2)de mensheid in staat van beschuldiging gesteld wordt tegenover deze godheid, 3) dat de profeten van de klimaatreligie doen alsof zij de wijsheid in pacht hebben en onfeilbare profetieën uitspreken (en dus het de titel profetie niet niet mogen dragen en 4) zij de macht van de echte God, en de natuur die Hij geschapen ontkennen ten faveure van de mens zelf!
A
Het gaat niet om de feitelijkheid van de klimaatverandering, geen intelligent mens zal ontkennen dat klimaat veranderd, want dat heeft het steeds gedaan, sedert de schepping (hoelang geleden dat ook mag zijn geweest). In de 17de eeuw maakten we hier de kleine ijstijd mee, in eeuwen daarvoor was de noordelijke ijszee bevaarbaar, en ook in ook in Bijbelse tijden was het klimaat aan veranderingen onderhevig, soms met grote hongersnoden ten gevolge.
Zelf vind ik het een juist omschreven begrip (als je het wil gebruiken).

Aan (een) religie is voor de persoon in kwestie alles ondergeschikt én hij is overtuigd van de wezenlijkheid van zijn religie.

Dus geeft het beter aan hoe diep het zit dan bijv klimaathype, klimaathysterie, of klimaatgekkies. Juist deze omschrijvingen hebben iets ziekelijks , iets tijdelijks, iets modegevoeligs in zich.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen