lbgt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 oktober 2019 door Patrick Simons

Homohuwelijk en abortus ingevoerd in Noord-Ierland: "Aanval op menselijke waardigheid"

In Noord-Ierland zijn de eerder aangenomen Britse wetten rondom homohuwelijk en abortus nu ook ingevoerd. Dat is het gevolg van het feit dat er op dit moment geen functionerende regionele regering het land aanwezig is. Ook de noodzitting van het parlement kon het doorvoeren van de wetten niet meer voorkomen. 

In juli werd hierover al een besluit genomen in het Britse Lagerhuis. Hierin valt te lezen dat de wetten die inmiddels al langere tijd voor de rest van het Verenigd Koninkrijk gelden, ook voor Noord-Ierland gaan gelden als men er niet in zou slagen om voor 21 oktober een functionerend zelfbestuur aan te schaffen. Dat is dus niet gelukt, waardoor het besluit van het Lagerhuis automatisch van kracht gaat.

De protestantse DUP partij probeerde het invoeren van de wetten nog te voorkomen door een extra zitting van het regionale parlement aan te vragen, maar slechts een derde van de parlementsleden zegde toe te komen, waardoor er geen nieuwe voorzitter gekozen kan worden. Arlene Foster, leider van DUP noemde het "een schandelijke dag". Ze richtte zich direct tot mensen die dit moment wilden vieren: "Denk aan hen die dit een aanval op de menselijke waardigheid en het menselijk leven vinden." 

Veel trokken de voorstanders zich hier overigens niet van aan. In Belfast gingen honderden mensen de straat op om te vieren dat de nieuwe wetten voortaan ook in Noord-Ierland gelden. 

Hoewel de wetten definitief ingaan, worden ze niet per direct doorgevoerd. Het homohuwelijk wordt naar alle waarschijnlijkheid vanaf Valentijnsdag 2020 toegestaan. Het aborteren van kinderen is mogelijk vanaf 31 maart in datzelfde jaar.

DUP zegt zich overigens nog zeker niet neer te leggen bij de nieuwe wetten en stelt te onderzoeken of juridische stappen wellicht mogelijk zijn. "We gaan er alles aan doen om de levens van de ongeborenen te beschermen", aldus Foster. Ze noemde de nieuwe wet waarmee abortus gelegaliseerd wordt verder een belediging voor de menselijke waardigheid en het leven.  

Reacties

Als men Gods Woord loslaat, gaat men (door verblinding) toestaan wat God in Zijn liefde voor ons afwijst, i.c. homohuwelijk en abortus. Overigens heb ik echt wel oog voor de nood van mensen, maar de eigen 'oplossing' is niet de goede.
A
Eenparig gebed voor Noord Ierland opdat Gods Wil en liefde zal zegevieren, halleluja
Ach... op het terrein van abortus begeef ik me liever niet omdat ik een man ben ..wel vind ik dat er een grens gesteld kan worden door de gemeenschap voor wanneer abortus nog kan; ergens bij de 3-4 maanden denk ik. Deze meneer Simons schrijft wel erg tendentieus/ stemming makend over het aborteren van kinderen...hij zou beter bij de feiten moeten blijven en schrijven over het aborteren van foetussen.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events