armoede
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

22 oktober 2019 door IJM

IJM strijdt samen met Eva en EO Metterdaad tegen kindslavernij in Ghana

Vrouwenmagazine Eva gaat samen met International Justice Mission (IJM) en EO Metterdaad de strijd aan tegen kindslavernij in Ghana. In de visindustrie rond het Ghanese Voltameer worden duizenden kinderen uitgebuit als kindslaaf. Zij werken 14 uur per dag met zeer weinig voedsel, kleding of rust. Ook kunnen ze hierdoor niet naar school. Regelmatig worden de kinderen geslagen en gedwongen om slopend werk te doen, zoals honderden kilo’s vis vervoeren of naar de diepte van het meer zwemmen om de netten te ontwarren, niet zelden met verdrinking tot gevolg.

Veel kinderen zijn onder valse beloften van scholing en een beter leven door slavenhandelaren meegenomen naar het Voltameer. IJM strijdt sinds 2014 tegen dit onrecht. Eva en EO Metterdaad gaat dit werk ondersteunen. Eerder dit jaar reisde Minella van Bergeijk, hoofdredacteur van Eva, naar Ghana om het werk van IJM van dichtbij te zien. “Het was indrukwekkend om te zien hoe de mensen van IJM samenwerken”, vertelt ze daarover. “We willen onze ogen niet sluiten voor mensen die vrijheid letterlijk ontberen. Slavernij is niet iets van vroeger; hele samenlevingen zijn erop gebouwd.”

IJM bevrijdt niet alleen kinderen, maar zorgt er – in samenwerking met de lokale autoriteiten – ook voor dat slaveneigenaren veroordeeld worden en gevangenisstraf krijgen. Die structurele aanpak blijkt te werken. Will Lathrop, directeur van IJM Ghana: “Door de reddingsacties en tijdens de rechtszaken ontdekken we vaak nieuwe plekken waar kinderen vastgehouden worden. Dat hebben de slavenhandelaren inmiddels ook door. Zodra ze het gevoel hebben dat we hen op het spoor zijn, komt het voor dat ze de kinderen naar huis sturen. Ze zijn bang voor veroordeling of gevangenisstraf. We blijven met ons werk doorgaan, net zolang tot ieder kind vrij is!”

Klik hier om dit project te steunen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.