Linda Pasman

Dagelijks leven

07 november 2019 door Gerjo en Linda Pasman

Vijf dingen om rekening mee te houden in een samengesteld gezin

God is een God van vergeving en nieuwe kansen. Dat hebben wij enorm ervaren bij het samenvoegen van ons samengesteld gezin. Na een periode van rouw en pijn kregen we elkaar cadeau van onze God. We hebben Gods stem duidelijk ervaren en krijgen nog dagelijks leiding van Hem. Dat het niet altijd makkelijk is, spreekt vanzelf. Waar moet je zoal rekening mee houden bij het vormen van een samengesteld gezin?

1. Sluit je vorige relatie(s) goed af. Dat klinkt logisch, maar veel mensen willen niets liever dan snel een gelukkige, nieuwe relatie. We zijn nu eenmaal gemaakt om te verbinden en het is niet goed dat een mens alleen is. Dat lezen we al in het begin van Genesis. Een samengesteld gezin staat altijd op een fundament van pijn en verdriet over het verlies van een kerngezin door overlijden, scheiden of het ontbreken van een biologische ouder. Als je de pijn en ellende niet verwerkt, worden deze zaken struikelblokken in je nieuwe relatie en dat wil je niet. Vergeef ook de andere biologische ouder van de kinderen de pijn, moeite en verlies.

2. Sleutelwoord in het samenvoegen van de twee gezinsculturen is ‘vertragen’. Kinderen lopen emotioneel gemiddeld twee jaar achter op de ouders die, gesterkt door het verliefdheidshormoon, niets liever willen dan zo snel mogelijk één happy familie zijn. Leer elkaar eerst goed kennen en praat over jullie verwachtingen over de relatie, geloof, kinderen, wonen, opvoeding etc. Als je zeker weet dat jullie een relatie starten, laat elkaar dan langzaam en met lage verwachtingen kennis maken met de kinderen. Liefst op neutraal gebied.

3. Geef je romantische relatie topprioriteit. Jullie nieuwe gezin wordt gevormd op jullie keuze om een romantische relatie te hebben. 60% van de samengestelde gezinnen lukt het niet om samen te blijven, omdat er zoveel extra invloeden van buitenaf meespelen. Jullie mogen actief werken en veel investeren in deze relatie. Bidt en praat dagelijks de dag door. Plan wekelijks een dagdeel voor jullie samen, ga regelmatig samen een weekendje weg. Zoek mogelijkheden om jullie relatie te versterken door bijvoorbeeld workshops of cursussen. Als jullie relatie goed gaat, kun je veel helen van de pijn uit het verleden over het verlies van het kerngezin door de scheiding of het overlijden. Maar als de kinderen na een periode weer afscheid moeten nemen van een (bonus)ouder en eventueel andere brusjes, leidt dit vaak tot angst voor hechting en verlating in hun eigen verdere leven. Ook hebben deze kinderen minder vertrouwen in hun eigen relaties.

4. Bespreek je rol als (bonus)ouder. Als biologische ouder ben je verantwoordelijk voor de opvoeding van je kinderen. Neem die rol ook. Als bonusouder kun je veel toevoegen in het leven van de kinderen. Wij spreken altijd van bonus-ouder, omdat je tijd, liefde en nieuwe dingen kunt toevoegen aan het gezin. Loyaliteit heb je niet gelijk, die mag je verdienen. Geef de bonusouder ook de plek die deze verdiend en val hem/haar niet af in het bijzijn van de kinderen. Bespreek samen pro-actief, hoe jullie denken en reageren op de kinderen en over de opvoeding. Als er uitdagingen of problemen zijn, bespreek deze eerst samen en laat de biologisch ouder de consequenties of nieuwe regels invoeren. Het liefst waar de bonusouder bij is. Stel je op als een eenheid, ook als je het niet helemaal met elkaar eens bent.

5. Verdeel je tijd goed. Een samengesteld gezin kost veel energie. Laat je elke dag vullen in je stille tijd met de liefde en kracht van God. Neem tijd voor elkaar, dat is de basis van jullie nieuwe gezin. Neem tijd voor je biologische kinderen alleen, zoals je dat deed tijdens jullie één-ouder gezinsperiode. Neem tijd voor gezinsactiviteiten met alle kinderen, het liefst ook met de kinderen die (gedeeltelijk) buitenshuis wonen. Balans tussen draaglast en draagkracht is erg belangrijk om het vol te houden.

God houdt net zoveel van imperfecte mensen uit kerngezinnen, als van imperfecte mensen uit samengestelde gezinnen. Hij liet zijn verbondsvolk ontstaan uit Abraham en Jacob, die beide een samengesteld gezin hadden. Ook David, de man naar Gods hart, had een ingewikkeld samengesteld gezin. En Jezus mocht opgroeien bij zijn bonusvader Jozef. Wat een hoop voor alle samengestelde gezinnen, als je samen met God op weg gaat. Het is geen makkelijke weg, door alle invloeden van buitenaf. Durf hulp en coaching te vragen, dan is de kans vele malen groter op een succesvol nieuw gezin. Onze missie is het lage percentage van 40% van de samengestelde gezinnen die een succes van hun nieuwe gezin maken, te vergroten.

Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Al 99 procent van het bedrag is opgehaald. Draag je bij?