Ds. Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 oktober 2019 door Lukas ten Napel

Waarom reed Jezus tijdens Zijn intocht op een ezel? Ds. Arie van der Veer legt het uit

“We hebben elk jaar prinsjesdag. Dan komen onze koning en koningin in de Gouden Koets naar de Tweede Kamer.” Zo start ds. Arie van der Veer deze korte meditatie over de intocht in Jeruzalem.

“Het is daarom wel apart dat Jezus tijdens zijn intocht in Jeruzalem koos voor een ezel. Geloof me; koningen in die tijd reden niet op ezels. “Wel de Messias”, had een profeet gezegd. Daar moet Jezus aan hebben gedacht. Hij wilde geen gewone koning zijn.”

Reacties

T
In de grond taal blijkt het te gaan om een mannelijk dier. Een zo genaamde gebonden ezel. Dat betekent een eerstgeboren ezel, een mannelijk maar onrein dier.Al de eerstelingen uit het mannelijk geslacht zijn voor de Heer, om te herinneren aan de uittocht uit Egypte, de bevrijding het land van de dood.De ezel moest volgens de voorschriften worden vrijgekocht. Als onrein dier mocht de ezel niet op het tempelterrein komen.https://bijbel.startkabel.nl/forum/?id=5204 Mantels op de ezelNiet alleen in Zacharia 9:9 reed de nieuwe koning op een ezel, ook in 1 Koningen 1:33-39."En de koning [David] zei tegen hen: Neem de dienaren van uw heer met u mee, en laat mijn zoon Salomo op het muildier rijden dat van mij is,[..] 34Daar moet de priester Zadok met de profeet Nathan hem tot koning over Israël zalven. Vervolgens moet u op de bazuin blazen en zeggen: Leve koning Salomo! 35Daarna moet u achter hem aan de stad binnentrekken, en moet hij komen en op mijn troon gaan zitten. Dan zal híj in mijn plaats koning zijn."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events