Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

Kerkganger: 'Ik vind de kerk en mijn opvoeding een belemmering voor het geloof geworden'

'Ik vind de kerk en mijn opvoeding een belemmering voor het geloof geworden. Ik heb altijd geleerd dat je zelf niks kan doen voor je bekering, op bidden na. Thuis praat ik hier weleens over, maar er wordt er niet naar mijn mening geluisterd', aldus een jongedame uit de Gereformeerde Gemeenten in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. C. Harinck geeft antwoord.

"Wat jammer dat je ouders met jou niet in gesprek gaan over deze dingen", antwoordt de emeritus-predikant uit Kapelle. "Ik begrijp dit wel van veel ouders. Zij weten de antwoorden niet en men mist helaas dikwijls de beleving van de zaken die men zegt te geloven. Het is veilig en biedt rust om te zeggen: zo is het ons altijd geleerd. Het is zoals je in de kerk hoort. Dan is de discussie voorbij. Maar daar ben jij niet mee geholpen. 

Ik denk dat je terecht de andere kant van Gods boodschap mist, namelijk dat Hij ons beveelt en nodigt om tot Hem te komen. Indien al Gods bevelen om ons te bekeren en de nodigingen om tot Hem te komen, overheerst worden en van hun ernst en ontferming worden ontdaan door de boodschap dat wij niets kunnen en dus moeten afwachten, kan dit je komen tot God in de weg staan.

Je moet hier het Bijbelse evenwicht zoeken. Je moet je bekeren. Je kunt het zelf niet. Maar God kan het wel en begeert je bekering. Hij vindt niet goed dat je zonder Hem leeft. (...) Je mag komen met je zonden en boze hart; je onmacht en je vrees voor Gods toorn. (...) Jezus nodigt je om er mee tot Hem te komen."

Harinck roept de vragensteller op om met haar vragen biddend tot God te gaan en raadt het boek 'Komst en welkomst tot Christus' van John Bunyan aan.

Foto: GerGeminfo.nl

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

H
"Ik heb altijd geleerd dat je zelf niks kan doen voor je bekering, op bidden na."

Dit is een merkwaardige redenering: we kunnen blijkbaar niet geloven, maar er wel 'veel om bidden'. Terwijl de Bijbel zegt: ‘Wie tot God komt, moet geloven dat Hij is, en dat Hij beloont wie Hem zoeken (Hebr.11: 6). Anders gezegd, een gebed zonder geloof is geen gebed. Feitelijk legt men met zo’n soort gebed de verantwoordelijk om te geloven bij God neer.
Lees het boekje van ds C,Harink God’s belofte in het persoonlijk leven.
Kort geleden liet God mij zien het volgende: Er zijn veel mensen, vooral mensen van de traditionele kerken, die leven maar ze weten het zelf niet. Zij zitten gevangen in de grafdoeken van de verkeerde tradities. Lazarus werd tot leven geroepen door God. Maar de grafdoeken hielde zijn armen en benen gevangen. De zweetdoeken belemmerden hem het spreken en zien. Desalniettemin leefde hij. (volgt nog een stukje)Er zijn veel meer mensen opnieuw geboren dan wij denken en weten. Onze opdracht is: "Maak ze los."
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen