Evert van der Woude
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 oktober 2019 door Lukas ten Napel

Is seksuele voorlichting op scholen te weinig gericht op het relationele aspect?

Jongeren zijn ontevreden over seksuele voorlichtingen op school. Deze zouden te veel gericht zijn op het biologische aspect en te weinig op het relationele deel van seksualiteit. Hebben zij een punt? Evert van der Woude, relatietherapeut, zit in de studio van Uitgelicht! om hier meer over te vertellen.

“Ik snap het punt wel en vind het heel mooi dat jongeren hiermee komen”, zegt Van der Woude. “Seksualiteit is een relatie op zich, maar het wordt op scholen inderdaad met name benaderd vanuit de biologie.”

Ook willen jongeren meer aandacht voor het onderwerp in de bovenbouw: “Ik ben het hier helemaal mee eens. Ik heb gesprekken gehad met jongeren van dertien, veertien jaar; hoe ga ik ermee om, wat zijn de risico’s ervan en wat doet iets als pornografie met je? Op die gebieden zijn sommigen nog wat bleu. Dan krijg je hele andere gesprekken dan wanneer je jongeren van vijftien, zestien of zeventien erover spreekt. Binnen die leeftijdsgroep kunnen ze over meer dingen meepraten. Ik denk dat het heel goed is dat het biologische deel onder de aandacht gebracht wordt in de onderbouw en dat er meer gekeken wordt aar het relationele deel, maar ook dat er een stukje herhaling komt op latere leeftijd wanneer de openheid er is om over het onderwerp te praten.”

Bekijk het hele gesprek vanaf 04:41.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.