pence
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 oktober 2019 door Patrick Simons

Vice-president Pence naar Turkije: "We leggen de krachtigste sancties op die je jezelf kunt voorstellen"

De Verenigde Staten houdt zich niet langer afzijdig in de oorlog die is ontstaan nadat men zich terugtrok uit Noord-Syrië. Trump heeft namelijk verteld dat er vandaag een delegatie naar Turkije afreist om de regering onder druk te zetten.

Tegenover verslaggevers in het Witte Huis zei de president dat vandaag vice-president Mike Pence samen met minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zal afreizen naar Turkije. Een dag eerder vertelde Pence al dat dit de bedoeling was, maar hij zei daar niet bij wanneer hij richting Ankara zou gaan. Trump is duidelijk over het doel van de reis: "We vragen om een staakt-het-vuren. We leggen de krachtigste sancties op die je jezelf kunt voorstellen."

Pence ontmoet donderdag Recep Tayyip Erdogan, de Turkse president die onmiddelijk nadat de Verenigde Staten zich terugtrok besloot om Syrië binnen te vallen en daar inmiddels gezorgd heeft voor totale chaos en tal van dodelijke slachtoffers. In het gebied wonen ook veel christenen. Ook voor hen zijn de gevolgen van de oorlog behoorlijk groot.

In een verklaring van het Witte Huis valt te lezen dat Pence zal dreigen met keiharde economische sancties als er geen oplossing wordt bereikt.

Reacties

Wat Trump en Pence hier precies mee willen bereiken, is onduidelijk. Hun argument is in ieder geval hypocriet, want ze vinden het wel goed dat Turkije Cyprus verovert en ze vinden het ook goed dat Israël een deel van Syrië annexeert. Laat ze dus liever zwijgen over landjepik in een gebied waar ze geen belangen hebben.
Inmiddels is duidelijk wat Trump en Pence voorhadden, namelijk Turkije terugbrengen naar de regeling die voor de burgeroorlog al bestond met Assad, waarin Syrië een veiligheidszone handhaafde zodat Syrische Koerden geen acties konden ondernemen in Turkije. Er ontstaat nu een serieuze mogelijkheid om de burgeroorlog te beëindigen omdat Assad winnaar blijkt. Ik feliciteer Trump met deze goed met Rusland en Syrië en wellicht zelfs Turkije gecoördineerde actie. Goed werk, prijs de Heer!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.