einde der tijden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 oktober 2019 door Patrick Simons

Predikant Ruinerwold over dorpsgenoten die eindtijd afwachtten in kelder: "Onvoorstelbaar dat dit gebeurde"

Gisteren werden in Ruinerwold zes mensen uit een kelder gehaald die daar al jarenlang woonden, in afwachting van het einden der tijden. Het Reformatorisch Dagblad trok met de camera richting het dorpje en sprak met dominee Georg Naber, predikant van de protestantse kerk in Ruinen en Ruinerwold.

"Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat dit gebeurde", reageert de predikant. "Wij hebben als mensen een toekomstverwachting en dat is het mooiste waar je als christen naar uitziet. Het is een leven vol van hoop. Maar als je dat op deze manier denkt in te moeten vullen, een kelder ingaan, je schuil houden en wachten op de Heere..."

Naber vervolgt: "Je hebt natuurlijk Bijbelse lijnen waarin staat dat er in het einde der tijden bijzondere dingen gebeuren, dat de antichrist opkomt, je voorzichtig moet zijn en de wereld moet mijden. Die lijnen staan in de Bijbel. Als je dergelijke teksten als een puzzel, met wat ontbrekende delen, naast elkaar legt en daar de nadruk op legt, kan dit gebeuren."

"Maar ik denk dat het ook te maken heeft met de persoonlijke gesteldheid. Mensen moeten wel heel kwetsbaar in het leven staan, als je je eigen geloof op deze manier denkt te moeten inkleuren. Dan ben je toch bang voor het leven dat je hebt in het hier en nu. Je hebt ook hier een roeping en je bent aan elkaar gegeven, ook aan de buren en kerkgenoten. Maar als je jezelf terugtrekt, alleen nog maar wachtend op het licht, dan heb ik persoonlijk het gevoel dat er toch iets uit het evenwicht is geschoten."


Ruinerwold
- In Ruinerwold aangetroffen gezin had banden met Verenigingskerk; videobeelden vader opgedoken
- Onderzoeksjournalisten vertellen over bevindingen gezin Ruinerwold: "Hij is eerder Johannes de Doper dan Jezus"
- Vader wachtte met zes kinderen in zijn boerderij op het einde der tijden: "Het begon eigenlijk al bij de vroege christenen"
- Pro-formazitting gezin Ruinerwold: Vader mishandelde en misbruikte kinderen vanwege 'boze geesten'
Meer over Ruinerwold »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen