bootje op zee
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

16 oktober 2019 door Gerrit Bril

De boot van visser Jérome wordt dagelijks naar de zee getrokken: gevaarlijk?

Op het strand van een vissersdorpje in Ivoorkust ontmoette ik Jérome, al z’n hele leven visser. Hij is de eigenaar van de Exodus 14:14. Dagelijks wordt zijn boot naar de zee getrokken.

3xM brengt via tv, internet en social media het evangelie in moeilijk bereikbare landen. Ze viert dit jaar haar jubileum, vier dat mee!

Het is telkens weer een spannend moment als het scheepje door de branding naar open zee moet. Daarom blijft voor de zekerheid de boot met een lijn verbonden met de wal. Ik vroeg of het niet gevaarlijk was om zo’n bootje door de hoge branding te loodsen. "Jazeker, het is echt een gevecht met de golven en dan hoop je dat de boot niet omslaat. Maar als we hier eenmaal doorheen zijn, dan gaan de touwen los en is de zee van ons! We roeien naar de plekken waar we de netten uitgooien. Bij terugkomst trekken we de boot vol vis weer op het strand, en de volgende dag gaan we weer, door de gevaarlijke branding naar de open zee. ’t Gaat goed hoor, ik vertrouw op de naam van de boot”, lacht Jérome.

Is het niet gevaarlijk? Dat vragen mensen ook weleens aan mij als ik praat over christelijke tv-uitzendingen in moeilijk bereikbare landen. Het zijn landen waar vaak niet-christelijke religies de boventoon voeren. Ja, het is spannend, vooral de eerste stappen. Maar als je eenmaal de ankers hebt uitgeslagen, zijn er ongekende mogelijkheden om veel mensen te bereiken. Je moet als het ware eerst door de branding heen.

3xM gaat net zoals Jérome iedere dag op pad, om te vissen op zee, om met de vangst terug te gaan naar de wal. Dat doen wij via tv-uitzendingen, internet, sociaal media én nazorg. Soms gaat het goed, soms zijn er tegenslagen. Soms moeten we even stoppen omdat het anders te gevaarlijk is voor de medewerkers. Daarna zijn er toch weer mogelijkheden om door te gaan. En dan klamp je je maar vast, net zoals visser Jérome, aan Exodus 14:14: Jullie hoeven zelf niets te doen, want de Heer zal voor jullie vechten. We geven immers gehoor aan Zijn opdracht: maak alle volken tot Mijn discipelen. Ja, we zijn vissers van mensen!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.