Marine
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

25 oktober 2019 door Puntuit

Koninklijke Marine-officier Jaap (25) gaat ook op zee naar de kerk

Al van jongs af aan trok het avontuur en de fysieke uitdaging van het werken bij defensie. Toch weet hij zich vooral geroepen om te dienen voor vrede en veiligheid. Jaap Smits (25) uit Barneveld tekende twee jaar geleden in als officier bij de Koninklijke Marine. Puntuit sprak met hem.

Volgens Jaap is zijn werk een roeping. “De Koninklijke Marine zet zich met vloot en mariniers wereldwijd in voor veiligheid op en vanuit zee. Mijn roeping is nauw verbonden met de gaven en talenten die ik ontvangen heb.”

In de weekenden is Jaap meestal thuis. Hij voelt zich verbonden met zijn thuisgemeente, de hersteld hervormde gemeente in Barneveld. Hij waardeert het dat er binnen zijn kerk aandacht is voor gemeenteleden die bij defensie werken. "In de voorbede is er regelmatig gebed voor de krijgsmacht. Militairen zijn niet altijd op missie, maar wel vaak van huis. Ook is het werk niet zonder gevaar.”

Zijn werk op zee houdt Jaap niet tegen om ook op de zondagen dat hij niet aan de wal is naar een kerkdienst te gaan. De diensten aan boord worden geleid door geestelijk verzorgers. Daarnaast luistert hij vaak via internet naar de diensten in zijn thuisgemeente. "Ik houd van structuur en discipline. In de haven en ook op zee is er voldoende gelegenheid om de dag te beginnen met Bijbellezen en gebed. Kortgeleden las ik Psalm 119:11: "Ik heb Uw rede in mijn hart verborgen, opdat ik tegen U niet zondigen zou.” Dat zijn woorden die me bijblijven.”

Lees het volledige verhaal van Jaap op de website van Puntuit.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.