ivf-behandeling
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

15 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

Arts signaleert onjuistheden in betoog ds. Klaassen over ivf-behandeling: "Ivf wordt door christenen niet stilzwijgend geaccepteerd"

"Ivf wordt volgens ds. M. Klaassen onder christenen stilzwijgend geaccepteerd. Dat is niet het geval. Ik merk dat veel christelijke echtparen juist volgens Bijbelse principes hun weg willen gaan: dus geen overtollige vruchtjes en binnen het huwelijksverband", schrijft Alie Hoek-van Kooten in het Reformatorisch Dagblad.

In het dagblad reageert de arts op een eerder in het RD gepubliceerd betoog van ds. Klaassen, waarin de hervormde predikant vraagtekens zette bij ivf-behandelingen. Hoek-van Kooten signaleert "eenzijdigheid en verschillende onjuistheden" in zijn betoog. "Sowieso wordt er altijd slechts één bevruchte eicel teruggebracht, omdat een eventuele meerlingzwangerschap weer nieuwe problemen kan geven. Er ontstaat zo geen meervoudige zwangerschap en daarom hoeven er ook niet een of meer embryo’s te worden weggehaald! In genoemd artikel wordt ten onrechte gesteld dat dit wel het geval zou zijn."

"In het artikel wordt de ethicus Henk Jochemsen aangehaald", vervolgt zij. "Deze zou gezegd hebben dat mensen er niet aan denken zich te laten informeren en dan via de huisarts in het medische circuit terechtkomen, en langs die route verder gaan. Mijn ervaring is geheel anders. Ik verbaas mij er vaak over hoezeer echtparen zich erin verdiepen en alleen ivf willen als het volgens de Bijbelse principes gaat.

Het proces waardoor een kind ontstaat wordt helemaal losgemaakt van de intieme liefdesgemeenschap die normaal aan de basis ligt van het ontstaan van nieuw leven, zo staat in genoemd artikel. Dat is beslist niet waar. Ik zie juist dat de echtparen die de weg van ivf gaan dat zo intens samen doen. Dat ze samen naar het ziekenhuis gaan. Dat de man bij het inbrengen van de bevruchte eicel aanwezig is. Mij valt juist de enorme verbondenheid van deze stellen op."

Lees het volledige commentaar van Alie Hoek-van Kooten in het Reformatorisch Dagblad.

Lees ook: Ds. M. Klaassen zet vraagtekens bij ivf-behandeling: "Voortplanting en seksualiteit worden losgemaakt".

Reacties

N
Goed artikel van Alie Hoek. Geeft precies weer hoe het zit. Het wordt eens tijd voor ds. Klaassen, dat hij zich meer bezig moet houden met preken en pastoraat bedrijven. En geen dingen moet poneren waar hij geen verstand van heeft. Meer aan zelfreflectie doen in plaats van echtparen en anders geaarden pijn te doen door middel van zulke artikelen. Schoenmaker , houdt je bij je leest.Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.