Abiy Ahmed
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

Christelijke premier wint Nobelprijs voor de Vrede

De Nobelprijs voor de Vrede is dit jaar toegekend aan de Ethiopische premier Abiy Ahmed. Dat maakte het Noorse Nobelcomité vrijdag bekend. De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg greep daarmee naast de eer, meldt het ANP.

Ahmed maakte resoluut een einde aan de bittere en lange twisten tussen zijn land en het buurland Eritrea. Beide landen vochten tussen 1998 en 2000 een harde oorlog uit rond het grensgebied. Er was altijd spanning, maar in 2018 werden de banden, onder leiding van Ahmed, hersteld.

De premier bevorderde bovendien verzoening tussen christenen en moslims in zijn geboortestad Beshasha. Zijn geloof wordt gezien als drijvende factor in zijn streven naar vrede, laat Christianity Today weten.

De zoon van een islamitische vader en een christelijk-orthodoxe moeder is een evangelische christen. Volgens Andrew DeCort, directeur van de Institute for Christianity and the Common Good, wordt Ahmed gekenmerkt door "het geloof dat niets onmogelijk is", een kenmerk dat meer evangelische christenen bezitten.

Opvallend genoeg heeft de premier zich vanaf het begin van zijn aantreden als premier ook ingespannen om de scheur in de Ethiopisch-Orthodoxe Tewahedo Kerk te dichten, voegt het Nederlands Dagblad toe. Ahmed voerde de nodige gesprekken met de nieuwe patriarch Mathias en verzekerde hem dat hij hem zou steunen in het herstellen van de breuk. In augustus vorig jaar vierde de kerk de hervonden eenheid.

De prijs wordt beschouwd als de meest prestigieuze politieke prijs ter wereld en bestaat uit 9 miljoen Zweedse kroon (ongeveer 830.000 euro). Vorig jaar ontvingen de Congolese arts Denis Mukwege en de Iraakse mensenrechtenactivist Nadia Murad de Nobelprijs voor hun strijd tegen seksueel geweld als oorlogswapen.

Reacties

A
Gods plan, Hij regeert door Zijn kinderen, halleluja

Shalom
A
Gods plan, Hij regeert door Zijn kinderen, halleluja

Shalom
N
Volkomen terechte winnaar , alleEthiopiërs dragen Abiy op handen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.