kerkdienst

Nieuws

13 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

Verslaggever constateert "systeemfouten" in kerkdienst: "Bij te veel kerkdiensten voel ik me een televisiekijker"

Gerard ter Horst wordt overvallen door een vervreemding in de vele, vele honderden kerkdiensten die hij in de loop der jaren op tal van plaatsen heeft bijgewoond. "Volgens mij zitten er systeemfouten in de protestantse eredienst", schrijft hij in een essay voor het Nederlands Dagblad.

"Bij te veel kerkdiensten voel ik me een televisiekijker", laat hij weten. "Je kent het wel, zo’n avondje hangen op de bank, gezapig zappend langs beelden en materiaal dat niet op maat gesneden is. Aan het eind voel ik me leger dan aan het begin, en dat is niet leeg in de zin van ontvankelijker."

Ook merkt de verslaggever op dat protestantse kerkdiensten vaak "prekerige woorddiensten" zijn. "Ik ga niet naar de kerk om een oeverloze woordenbrij over me uitgestort te krijgen, minder concreet en tastbaar dan de bijbelse teksten die er als brandstof aan ten grondslag liggen. Noch om zitvlees te kweken. (...) Inmiddels denk ik het ook vaak in de kerk: niet preken maar vieren. Preken is zenden, vieren verbindt en richt de geloofsgemeenschap op God en zijn vele geschenken."

"Waar is de stilte, de rust? En meer nog: waar is God?", vraagt hij zich bovendien af. "Ik hunker naar Hem maar vind Hem vaak niet in de erediensten. (...) Naar mijn idee vraagt een eredienst om de geestelijk verfijnde leiding van mensen die weten wat het is op Hem af te stemmen. Dat vraagt van voorgangers dat ze het voortouw nemen én ruimte creëren. 

In werkelijkheid beleef ik de eredienst als een uitdijend universum, dat is precies de omgekeerde beweging. Alle doelgroepen moeten bediend worden. Het zijn prikkels prikkels prikkels, en dat schrijft iemand die daar van nature niet gevoelig voor is. (...) Mag de liturgie een ‘tegenbeeld’ van de tijd zijn? Nu de tijden druk en verwarrend zijn, zet in op rust en eenvoud."

Lees het volledige essay in het Nederlands Dagblad.

Foto: Vrije Evangelische Gemeente Beverwijk

Reacties

E
Wie heeft ontwerpen voor betere kerkdiensten?
B
En wat zegt God, de Heilige Geest..
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Draag jij bij aan het meubilair, dat nodig aan vervanging toe is?