Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"

Binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) is al langere tijd rumoer over de kwestie 'vrouw in het ambt'. Eerder dit jaar hebben twee gemeenten besloten om vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. Volgens critici gaat dit tegen gemaakte afspraken in. In een nieuwe editie van Bewaar het Pand constateert ds. P. Roos dat er sprake is van "een ernstig probleem". Hij vreest voor "verholen acceptatie".

“Ik besef dat er leden en gemeenten zijn, die hier niet meer mee verder kunnen gaan. Ik hoor dat tenminste om me heen zeggen. Ik ervaar dit ook als persoonlijke aanvechtingen. Onze kerken hebben vele jarenlang een rustige middenkoers gevaren. Meestal konden we daarmee wel vrede hebben, zij het onder protest tegen de poldermentaliteit. (…) De middenkoers lijkt me af te zwakken. Er zijn signalen, die erop wijzen dat postmoderne symptomen versneld opkomen. Ik had dat persoonlijk zo snel niet ingeschat. Ik word ingehaald door de feiten.”

De predikant toont begrip voor cgk’ers die naar aanleiding van deze koers de kerk willen verlaten. “We denken nimmer aan het verlaten van de kerk. Ik besef echter nu meer dan voorheen dat het wel klemmen gaat. Er ontstaat toch een beeld over onze kerken, dat we niet willen. Als wij het niet doen, anderen zullen en kunnen in gewetensnood komen. We hopen allen dat zij, die de ruimte binnen onze kerken te beklemmend vinden (cgk’ers die voor vrouwelijke ambtsdragers zijn, red.), de consequentie trekken en de kerk verlaten. Men kan hierover ach en wee roepen en het kwalijk achten dat ik dit zo schrijf, maar ik schrijf dit, staande voor de keus: zij of wij. Omdat ik de kerk liefheb, blijf ik er graag in, maar samen en alles tegelijk lijkt en is onmogelijk, op termijn.

We streven echt naar het grootste doel om onze kerken te kunnen voortzetten in de breedst mogelijke zin. We zullen, ook als groepering, niet eenkennig willen zijn, maar begrip willen tonen voor anderen, die weer binnen onze belijdenis op details afwijken. Zelfs zullen we begrip hebben voor hen, die de moderniteit omhelzen, maar dat begrip is beperkt. Dat begrip brengt mij er niet toe de eenheid te zoeken ten koste van de waarheid. Trouwens, het wordt hoog tijd dat we de waarheid weer eens helder gaan zoeken en duidelijker verstaan. Er kan veel te veel door de beugel. Ook op theologisch terrein. Dat wordt door mensen uit andere verbanden ook geconstateerd."

Ineke Tamminga werd eerder dit jaar als ouderling bevestigd in de samenwerkingsgemeente van christelijke gereformeerden en vrijgemaakt gereformeerden in IJmuiden. Onlangs liet de samenwerkingsgemeente in Nieuwegein (CGK-NGK) weten dat het vier vrouwen bevestigd in het ambt. Behoudende CGK-predikanten vinden dat kerkenraden synode-afspraken negeren en zichzelf buiten het kerkverband plaatsen.

Op 12-15 november komt de generale synode van de CGK bijeen. Klik hier voor meer informatie.

Foto: Uitgeverij Den Hertog


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Predikant wil in CGK-crisis de-escaleren: "Laten we niet zelf aan Christus’ kerk knutselen"
- Classis tikt CGK Zwolle op de vingers na toelaten vrouwelijke ambtsdragers
- Bewaar het Pand reageert op besluit CGK Zwolle: 'Minachting voor kerkverband'
- Synodebestuur CGK keurt toelaten vrouwelijke ambtsdragers CGK Zwolle af
- CGK Zwolle accepteert vrouwen als ouderling, diaken en predikant
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
wij en zij !! Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Leg dit naast de uitspraak van prof. Selderhuis "wij zijn de de enige ware kerk, er moet er toch een de ware zijn", dan kan ik niet anders meer dan concluderen dat de CGK (waar ik ook lid van ben) de bedoeling van onze Here Jezus niet zo heeft begrepen als dat ik dat doe. Waarom kunnen we niet gewoon accepteren dat mensen (kerken) er verschillend over denken en dat we daarmee nog steeds één kerk kunnen zijn.
Iedereen die Christus beleid als persoonlijke verlosser en zaligmaker (van refo tot pinkster) hoort bij die ene kerk naar mijn mening. Dus, zijn we dan niet gewoon één kerk? Er is geen eenheid, dat niet, maar Christus verlossend werk bind ons.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (7)