Joël Voordewind
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

ChristenUnie en SGP pleiten voor sancties tegen Turkije vanwege invasie Noord-Syrië

Nu Turkije met grof geweld Syrië binnenvalt en daarmee de veiligheid stabiliteit van de regio in gevaar brengt, is het tijd voor stevige maatregelen. Een Kamermeerderheid vraagt vandaag op initiatief van de ChristenUnie om gerichte sancties, het stopzetten van alle wapenleveranties en om het stopzetten van de Europese geldstroom rondom de toetreding van Turkije tot de EU.

Bij een luchtoffensief dat de Turken woensdag zijn begonnen in het Koerdische gebied, zouden tientallen doden zijn gevallen. Minister Ank Bijleveld (Defensie) onderstreept juist het belang van de bijdrage die de Koerden hebben geleverd aan de strijd tegen IS. Het kabinet en de Tweede Kamer hebben hun zorgen geuit over de acties van het Turkse leger in het grensgebied.

Eerder deze week betreurde Voordewind het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om "de Turken vrij baan te geven in noordoost-Syrië. Zij willen het gebied binnenvallen en een veiligheidszone creëren. De Koerdische bondgenoten die dapper vochten tegen IS worden zo opgeofferd aan de Turkse expansiedrift. Vele duizenden IS-strijders komen zo mogelijk op vrije voeten en een schrijnende situatie voor vele vluchtelingen dreigt.

Turkije mag dit niet ongestraft doen. Hun inval is dramatisch voor de Koerden die zo dapper vochten tegen IS en de kans is groot dat IS nu weer terug kan komen. Bovendien schenden ze het internationaal recht. Daarom vraag ik samen met Kamermeerderheid bij minister Blok om te zorgen voor stevige Europese sancties. Daarbij denk ik aan financiële sancties en bij voorkeur gericht op het regime. Het is cruciaal dat de verantwoordelijken in Turkije direct de gevolgen voelen. We moeten nu ook alle wapenleveranties stopzetten zolang Turkije zich niet terugtrekt uit Syrië."

Christianity Today schrijft dat ook Syrische christenen kritisch zijn op Trump en hen op deze manier in gevaar brengt. "Door de Turkse invasie worden christenen gedwongen om te vertrekken", aldus Joseph Kassab, voorzitter van de Supreme Council of the Evangelical Community in Syrië and Libanon. In het door de Koerden gecontroleerde gebied in Noord-Syrië wonen ongeveer 750.000 mensen, inclusief tussen de 40.000 en 100.000 christenen.

CIP-redacteuren Patrick & Jeffrey bespraken dit nieuwsbericht deze week in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 14.

Lees ook: Grote onrust in Noord-Syrië: "Zet maximale druk op Trump en Erdogan om slachtpartij te voorkomen".

Reacties

H
Vanwege de hypocriete opstelling in het Syrië conflict heeft de EU - voor zover mijn kennis strekt - nu nauwelijks recht van spreken.

De geschiedenis heeft wel geleerd dat in dat soort landen de vriend van vandaag morgen je vijand kan zijn. Daar is Trump ook al achter gekomen. Het klinkt allemaal wel stoer maar sancties zullen waarschijnlijk niks opleveren.
Blijkbaar is onze bondgenoot (Turkije) nu ook een vijand geworden. Maar het gaat helemaal niet om vriend/vijand! Het gaat om mensen, en de veiligheid van die mensen. Turkije spuugt nu over de Koerden, die dus wel aan de zogenaamde goede kant stonden in het IS conflict. En Trump heeft zijn handen in onschuld gewassen. Hij laat andere mensen creperen door Turkije groen licht te geven.

Blij dat CU/SGP nog zo verstandig zijn om sancties op te willen leggen. Kunnen niet genoeg sancties zijn.
H
Overigens zei Federica Mogherini, hoofd buitenlands beleid van de EU in maart dt jaar nog dat het schrappen van de terreurorganisatie PKK van de EU-terreurlijst niet aan de orde was. In dit soort oorlogen zijn het meestal gelegenheidscoalities.

De pot verwijt de ketel.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events