Navy
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

10 oktober 2019 door Nederlands Dagblad

Desirée Scholtens is krijgsmachtpredikant: “Díé matrozen, die hebben iemand nodig die hen zoekt”

Ethicus Pieter Vos, de eerste protestantse bijzonder hoogleraar geestelijke verzorging in de krijgsmacht, hield dinsdag zijn inaugurele rede aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen. Krijgsmachtpredikant Desirée Scholtens doet het werk waar Vos onderzoek naar gaat doen. Het Nederlands Dagblad pikte dit op en volgde Scholtens tijdens haar werk.

Onlangs kreeg Scholtens een mail van de administratie. Verschillende militairen wilden op hun herkenningsplaatje aangeven dat ze in God geloven. Of krijgsmachtpredikant Desirée ¬Scholtens wist hoe dat moest. Deze jonge mensen weten niet wát ze ¬geloven. “De letters ‘P’ van protestant of ‘RK’ van rooms-katholiek, die in de penning gedrukt kunnen worden, zegt ze niets. Maar ‘ik geloof’, de kortste geloofsbelijdenis die er is, dat vinden ze belangrijk om te vermelden. Geweldig toch?”, vertelt Scholtens. “Geloof is ingeschapen. De theoloog Schleiermacher zei dat, en ik geloof het ook.”

Van de kerk in de kazerne
Hoe belandde de predikante van de kerk in de kazerne? “Na dertien jaar gemeentepredikant te zijn geweest voelden gemeenteleden voor mij als schapen, veilig bij elkaar. Ze hebben een netwerk en alle neuzen wijzen redelijk naar dezelfde kant. Toen ik een vacature zag voor vlootpredikant, dacht ik: díé matrozen, die hebben iemand nodig die hen zoekt. Dit zijn voor mij dolende schapen, die ik soms letterlijk op mag pakken.’ En het water heeft haar altijd al getrokken. Scholtens’ man is ook predikant, inmiddels geestelijk verzorger. Samen hebben ze twee kinderen. ‘Natuurlijk is het vreemd om, zoals vorig jaar, drie maanden ver van huis te zijn’, zegt Scholtens met een frons. ‘Maar mijn zoontje vindt mij de stoerste moeder van de hele school, dat koester ik.’

Op de website van het Nederlands Dagblad kunt u meer lezen over Scholtens werk en vindt u meer over Vos’ onderzoek.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!